Linkovi

Povratak u škole u Mosulu - obrazovanjem protiv ID


Deca u Mosulu
Deca u Mosulu

Dok se škole u istočnom delu Mosula polako otvaraju, deca školskog uzrasta se pripremaju za polaganje testova čiji će rezultati odrediti nivo njihovog znanja. Škole su, tokom trogodišnje okupacije tog iračkog grada od strane pripadnika Islamske države - bile zatvorene. Učenici i nastavnici kažu da će obnova obrazovnog sistema, u razorenom Mosulu, predstavljati ogroman zadatak, ali da je to jedini način da se region oporavi od vladavine Islamske države.

S obzirom da su škole bile zatvorene tri godine, nastavnici kažu da će mnogi učenici morati ispočetka da uče neke osnovne stvari poput čitanja i pisanja. Prosvetni radnici naglašavaju da je obrazovanje jedini način da se pobedi indoktrinacija dece, koju su vršili pripadnici Islamske države.

Obrazovanje je ključno u zaustavljanju širenja ideologije Islamske države. Moraju da se se otvaraju škole u kojima će deca učiti da je ideologija Islamske države pogrešna. Moramo da posvetimo veliku pažnju obrazovanju, jer je propušteno mnogo godina”, smatra nastavnik Ibrahim Ganim.

Brojni đaci još nemaju knjige, mada su neke počele da pristižu. Uoči testiranja učenika koje bi trebalo da počne sredinom februara, predstavnici UNICEF-a kažu da je u istočnom Mosulu otvoreno 30 škola, koje pohađa 16 hiljada učenika.

Deca kažu da su srećna da posle godina provedenih u kući, jer ponekada nisu smeli da izađu ni na ulicu zbog nasilja islamista, najzad mogu da idu u školu. Ali kako kažu, ono što je mnogo važnije od ubijanja dosade, jeste to što im škola vraća veru u snove.

“Ja želim da postanem lekar, da lečim bolesne ljude”, ističe jedanaestogodišnjak Omar.

Međutim rat je daleko od završetka i traume proteklih nekoliko godina vidljive su na sve strane, posebno na dečijim izrazima lica.

"Mog oca su ubili islamisti. Nisu nam dozvoljavali da idemo u školu", navodi sedmogodišnjak Mohamed.

I dok se iračke snage spremaju da napadnu uporišta Islamske države u zapadnom delu Mosula, sa druge strane reke Tigar, tamošnje stanovništvo ne razmišlja o obrazovanju jer im je trenutno najveća briga kako da prežive.

XS
SM
MD
LG