Linkovi

Više od stotinu pogiulih u super tajfunu na Filipinima


Tajfun Rai pogodio je centralne Filipine
Tajfun Rai pogodio je centralne Filipine

Broj stradalih u najsnažnijem tajfunu koji je ove godine pogodio Filipine je veći od stotinu, novi je zvanični bilans. Nadležni pokušavaju da uspostave snabdevanje strujom i vodom kojih nema od udara tajfuna. Oštećen je i telekomunikacioni sistem.

Više od 300.000 ljudi pobeglo je iz svojih domova i letovališta pred naletom tajfuna Rai u južnim i centralnim regionima arhipelaga.

Rai je kao super tajfun u četvrtak pogodio popularno turističko ostrvo Siargao, praćen vetrovima jačine 195 kilometara na sat.

"Sve je letelo. Izgledalo je kao kraj sveta", ispričao je Rafi Repods, turistički vodič na ostrvu.

Susedno ostrvo Dinagat "sravnjeno je sa zemljom" u oluji, napisala je na Fejsbuku guvernerka Arlin Bagao, navodeći da su uništene kuće, čamci i polja.

"Odet (lokalni naziv za tajfun) oduvala je zidove i krovove kao papir. Smanjuju se zalihe hrane i vode. Nema struje i telekomunikacione veze su prekinute", napisala je Bagao.

U međuvremenu, jačina vetrova oslabila je na 150 kilometara na sat, ali je tajfun izazvao bujične kiše zbog kojih su preplavljena sela i uništene drvene građevinske strukture. Tajfun se kreće ka Vijetnamu.

Surigao Siti, Filipini
Surigao Siti, Filipini

Više od 18.000 pripadnika vojske, policije, obalske straže i vatrogasne službe učestvuje u potrazi za preživelima u najteže pogođenim regionima.

Rai je pogodio Filipine kasno u sezoni tajfuna -- većina se obično formira između jula i oktobra.

Naučnici su više puta upozorili da tajfuni postaju snažniji i da brže jačaju kako svet postaje topliji zbog klimatskih promena.

Filipini su jedna od zemalja koje najviše pogađaju posledice klimatskih promena. Svake godine, zemlju u proseku pogodi 20 oluja i tajfuna, koji uništavaju njive, domove i infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG