Linkovi

Danska podiže žičanu ogradu na granici zbog - svinja


Arhiva - Divlje svinje viđene u šumi u berlinskom Tegel distriktu, 5. aprila 2016.

Vlada Danske objavila je da će podići 68 kilometara dugu žičanu ogradu duž južne granice države, kako bi zaštitila danske svinje od svinjske groznice.

Vlada je saopštila da će ograda pomoći da se drži podalje nemačka divlja svinja, koja bi mogla da bude inficirana smrtonosnim virusom afričke svinjske groznice.

Zvaničnici kažu da bi svinjska groznica u Danskoj mogla da prisili tu zemlju da privremeno zaustavi sav izvoz svinjetine. Danski ministar za ekologiju i hranu, Esben Lunde Larsen, rekao je da je izvoz svinjetine iz te zemlje van Evropske unije vredan 1,8 milijardi dolara godišnje.

Afrička svinjska groznica bezopasna je za ljude, ali fatalna po farme svinja.

Druge zemlje u regionu takođe razmišljaju kako da odgovore na širenje svinjske groznice, a Nemačka dozvoljava lovcima da love divlje svinje tokom godine.

Danska vlada kaže da će ograda biti 1,5 metara visoka i da će biti ukopana pola metra pod zemlju, kako bi se sprečilo da se svinje provlače ispod nje. Zvaničnici tvrde da putevi između Danske i Nemačke neće biti pogođeni žicom.

Kritičari tvrde da će ograda učiniti malo da zadrži divlje svinje izvan Danske, ali da će načiniti štetu drugim vrstama životinja, poput lisica i jelena. Podržavaoci, pak, tvrde da je ograda neophodna mera opreza, kako bi se zaštitila danska milijardama vredna industrija svinja od katastrofalnih posledica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG