Linkovi

Borba za očuvanje prirodnog staništa i brojnosti droplje


Ilustracija
Ilustracija

U Srbiji je počela borba za očuvanje preostale populacija velike droplje, najveće evropska ptice letačice i njenog prirodnog staništa, stepe. Kod nas su droplje visoko ugrožena i strogo zaštićena vrsta.

Uz pomoć sredstava Evropske unije i programa prekogranične saradnje Mađarska i Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu zivotne sredine i Nacionalni park "Kiškunšag" u Mađarskoj, pokušaće da spasu, ali i da povećaju populaciju ovih ptica.

Ova ptica spada u red jedinki sa kritično malom populacijom u našoj zemlji, a gnezdi se u Specijalnom rezervatu prirode "Pašnjaci velike droplje" kod Mokrina.

IPA projekat "PANNONSTEPPES" za koji je izdvojeno gotovo 290.000 evra,a kojim je planirano i očuvanje populacije stepske zmije velike šarke, koja nastanjuje niziju u Mađarskoj. Kao prioritet istaknutaje gradnja ograde oko stepskih površina nedaleko od mesta Mokrin, kako bi se očuvalo stanište te velike ptice, pre svega od napada lisica i ostalih predatora.

Ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Nikola Stojnić kazao je da staništa droplje, mogu da se očuvaju uklanjanjem nepovoljnih biljaka i stvaranjem ambijenta u kome bi se ptice gnezdile.

Predаtori su veomа ozbiljаn fаktor ugrožаvаnjа velikih droplji, najviše lisice, divlje svinje i psi, zаtim jаzаvci i kune. Jаjа i ptiće tаkođe mogu ugroziti vrаne, čаvke, gаčci i rode. Zemljorаdnjа je takođe fаktor ugrožаvаnjа velike droplje.

Preorаvаnje trаvnih stаništа i uspostаvljаnje kulturа je nаjviše doprinelo pаdu brojnosti velikih droplji.

Podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Brankica Tabak očekuje da će ovaj projekat uticati na zaštitu postojeće populacije droplje, ali i nada i da bi mogao omogućiti i njeno proširenje putem sepcifičnh metoda upravljanja staništitima velike droplje.

Tačna površina zemljišta pod stepama u našoj zemlji nije poznata, pošto je veliki broj stepa pretvoren u oranice i obradivo zemljište, ali je poznato da je stepa između mesta Mokrin i Jazovo druga najveća takva površina na teritoriji čitave Panonske nizije.

Droplja je velika ptica i najteža letačica i mužjak može da teži i preko 16 kilograma, a ova jedinka zahteva veliki nenarušen prostor te je nužno obezbediti očuvane stepske fragmente kako bi se očuvala populacija.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode se nadaju da će mnogo naučiti iz razmene iskustava sa mađarskim kolegama , pošto velika droplja ima stabilnu populaciju u toj susednoj zemlji.

XS
SM
MD
LG