Linkovi

Vukova u Srbiji sve više, iako ih redovno love


Ilustracija, arhiva (AP Photo/Michigan Technological University, John Vucetich)
Ilustracija, arhiva (AP Photo/Michigan Technological University, John Vucetich)

U lovištu Šumskog gazdinstva "Južni kučaj" iz Despotovca, na Beljanici, lov na vuka je u piku sezone i atraktivan je za sve lovce sveta, posebno za one iz zemalja gde je lov na vuka zabranjen.

Šumari gazdinstva kažu da je od sedam vukova planiranih za odstrel ove zime, odstreljena jedna vučica. Nju je u ranim jutarnjim satima, sa čeke, odstrelio lovac iz Hrvatske. Vuk je zaštićena životinja u mnogim zemljama u Evropi, i kod nas u Vojvodini, ali na Beljanici nije i kao štetočina može se loviti tokom cele godine. Po lovačkom kalendaru Srbije vuk nije zaštićen nigde (osim u Vojvodini), ali se odluka o odstrelu može menjati , dozvoljavati ili zabranjivati, u skladu sa brojnošću.

Prema cenovniku JP Srbijašume za 2016/2017. godinu za odstreljenog vuka u lovištu Južni kučaj, plaća se 43.750 dinara, dok je pre dve godine ta cena iznosila 32.500 dinara.

U Srbiji je brojnost populacije vuka u blagom porastu. Prisutan je u svim brdsko-planinskim područjima, a jedna manja populacija naseljava i Deliblatsku peščaru. Naročito je zastupljen u brdsko-planinskim područjima Zapadne Srbije, kao i na prostoru Centralne i Istočne Srbije. Procenjuje se da brojnost vuka u Srbiji iznosi između 800 i 1.000 jedinki.

U lovištu na Beljanici ima oko 50 vukova, koji su, kao i druga divljač u doboroj kondiciji. Prema evidenciji Lovačkog saveza Srbije, godišnje se u našoj zemlji odstreli oko 200 vukova.

Stočari u rudarskim selima podno Beljanice, rekli su Tanjugu da "ima dosta vukova u ovom kraju, često napadaju stoku i domaće pse i lovačke pse".

"Razmnožli su se. Nekada je bilo trovanja vukova, sada je to zakonom zabranjeno, jer se trovanjem ugrožavaju druge životinje na terenu kao što su divlje svinje, jastrebovi, gavranovi," objašnjavaju stanovnici istočne Srbije.

Lovci na vukove, kažu da je reč o veoma opreznoj životinji, sa velikim radijusom kretanja koju je teško odstreliti. Često propadaju i najbolje organizovana hajke na vuka, u kojima učestvuje i po nekoliko stotina lovaca.
U Srbiji danas postoji desetak lovačkih udruženja koja organizuju lovno–turističke manifestacije na vuka, odnosno Sabore lovaca. Suština ovakvih manifestacija je druženje lovaca dok je sam lov u drugom planu, naročito ako se ima u vidu da se ovaj vid lova na vuka nije pokazao efikasnim, kaže Milan Osojić na internet strani lovačkog udruženja "Fazan" iz Doboja.

Vuk se na Beljanici lovi isključivo sa čeke, a u lovištu se na pet mesta iznosi hrana, od koje se vukovi hrane, prave manju štetu u lovištu i lakše se love na tim mestima, podsećaju šumari.

Vuk se lovi zimi, sada kada je krzno kvalitetno i kada je dobar trofej, objašnjavaju lovci.

Tradicionalna međunarodna, 28. manifestacija "Dani vuka", koja je trebalo da se održi početkom januara u Kuršumliji odložena je zbog velikog snega i nepogoda. Zbog loših uslova na putevima mnogo lovaca otkazalo dolazak, a i teren u okolini Kuršumlije gde je predviđen lov na vukove bio je neprohodan zbog velikog snega i smetova.

Jedino lovačko udruženje u Vojvodini koje gazduje vukom, shodno propisanim planom je „Lovac“ iz Vršca. Po godišnjem planu gazdovanja ovde je dozvoljeno odstreljivati četiri vuka godišnje.

Ove godine pored stabilne populacije vuka koja bitiše na ovim prostorima pojavljuje se veliki broj vukova koji se spuštaju sa Karpata i čine ogromne štete na divljači, a krajem prošle godine ovde je odstreljen vuk težine 63 kilograma.

U Srbiji vuk nije ugrožena vrsta, kao ni u većini zemalja u regionu, te je lov dozvoljen. U nekim evropskim zemljama na snazi je delimična zabrana, odnosno strogo kontrolisani lov, kao u Španiji, Švedskoj i Francuskoj.

XS
SM
MD
LG