Linkovi

Danford: Porodice poginulih vojnika zaslužuju brzu i preciznu istragu


Zvaničnici vlade Nigera navode da je telo američkog vodnika La Dejvida Džonsona pronadjeno kasnije od tela preostale trojice američkih vojnika, koje su ekstremisti ubili u Nigeru 4. oktobra, zato što je on ostao na liniji fronta dok su se drugi povlačili pod teškom paljbom. Risa Ag Bula, visoki zvaničnik vlade i bivši vođa pobunjenih Tuarega rekao je za Glas Amerike da je Džonson ubijen na lokaciji, gde je započeo napad na američko-nigersku osmatračku misiju. Džonsonova udovica je izjavila u emisiji “Dobro jutro Ameriko” TV mreže ABC da nije dobila informacije gde je njen muž ubijen i kako. Međutim, ima mnogo nerazjašnjenih pitanja, kada je reč o incidentu u Nigeru.

Džonsonova udovica Miješa Džonson ima brojna pitanja kad je reč o smrti svog muža u blizini sela Tongo Tongo, u jugozapadnom Nigeru.

“Zašto im je bilo potrebno 48 sati da pronađu mog muža? Zašto nisam mogla da vidim svog muža? Ne znam šta je u tom kovčegu. Mogao bi da bude i prazan...”

Neki američki zakonodavci takođe postavljaju pitanja o okolnostima u kojima su ubijena četvorica američkih vojnika i zašto je bilo potrebno toliko vremena da se dobiju neki odgovori. Načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga general Džozef Danfort u ponedeljak je naveo da je istraga u toku:

“Mi pokušavamo da uskladimo potrebu da se ovo obavi brzo sa potrebom da se obezbedi da informacije budu tačne, ali važnije je da budemo precizni nego brzi”.

Danford je rekao da je oko 50 ekstremista napalo iz zasede grupu od 12 pripadnika američkih Zelenih beretki i oko 30 vojnika Nigera. Prema njegovim rečima, oni su se vraćali iz osmatračke misije i nisu očekivali kontakte sa ekstremistima.

“Tokom borbe, dvojica američkih vojnika su ranjena i evakusana francuskim avionom u glavni grad Niamej. To je bilo u saglasnosti sa planom evakuacije izrađenim za ovu specifičnu operaciju. Trojica američkih vojnika ubijenih u akciji su evakuisani 4. oktobra a u to vreme, vodnik La Dejvid Džonson je još vođen kao nestao. Tokom večeri 6. oktobra telo vodnika Džonsona je pronađeno i preneto sa tog mesta”.

Danford je rekao da su američke ili francuske ili nigerske snage ostale u toj oblasti sve dok Džonsonovo telo nije pronađeno, čime je prećutno demantovao sugestije da je nestali vojnik možda bio napušten. Glas Amerike saznaje od jednog visokog zvaničnika da je Džonson ostao na liniji fronta pošto su se drugi povukli. Danford je rekao da istražitelji nastoje da utvrde zašto se Džonson odvojio od ostatka grupe i druge detalje tog incidenta.

Načelnik združenog generalštaba se takođe osvrnuo na žalbe zakonodavaca obe stranke upućene Pentagonu i Beloj kući zbog nedosatka informacija o tom napadu iz zasede.

“Ako Kongres ne veruje da dobija dovoljno informacija onda moram da udvostručim napore da im pružim te informacije”.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za zasedu blizu granice Nigera i Malija, ali američki zvaničnici navode da je napad ručnim oružjem i granatama verovatno izvela jedna lokalna grupa povezana sa Islamskom državom.

XS
SM
MD
LG