Linkovi

Dačić posle susreta sa Boreljem i Lajčakom: Brisel razumeo "crvenu liniju" Beograda


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Boreljom u Briselu, 24. januara 2023. (Foto: Tviter/@JosepBorrellF)
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Boreljom u Briselu, 24. januara 2023. (Foto: Tviter/@JosepBorrellF)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Briselu se sastao izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Boreljom.

Posle susreta sa evropskim zvaničnicima, šef srpske diplomatije izjavio je da su oni "razumeli crvenu liniju Beograda - a to je članstvo Kosova u UN", preneo je RTS.

Prema saopštenju EU Info centra, Borelj je na sastanku sa Dačićem izjavio da je potrebno prevazići "konstantno upravljanje krizama na Kosovu" i naveo da očekuje konstruktivan angažman na nedavnom predlogu Unije o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Borelj je pozitivno ocenio jučerašnju "javnu intervenciju" predsednika Srbije Aleksandra Vučića po tom pitanju, a naglasio je važnost za obe strane da u potpunosti sprovedu sve nerešene obaveze iz dijaloga, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, dodaje se u saopštenju.



Borelj i Dačić govorili su i o pitanjima zajedničke spoljne i bezbednosne politike, pri čemu je visoki predstavnik EU naglasio povećan značaj usklađivanja Srbije sa zajedničkom bezbednosnom politikom nakon neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju EU Info centra.

"Istakli su želju da se narednom periodu ne bave svakodnevnim konfliktima koji se dešavaju na Kosovu i Metohije za koje je po našem mišljenju isključivo kriv (kosovski premijer Aljbin) Kurti, već da se dođe do dogovora koji bi dao čvršće garancije i obezbedio mir i stabilnost. U tom smislu su konstruktivno ocenili angažman predsednika Vučića i Srbije", izjavio je Dačić u razgovoru sa novinarima u Briselu.

Šole tražio od Kurtija da prihvati predlog EU o normalizaciji

Derek Šole, savetnik u američkom Stejt departmentu, zatražio je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da prihvati predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Razgovarao sam sa premijerom Kurtijem o predlogu Evropske unije za normalizaciju odnosa sa Srbijom i zatražio od Kosova da ga prihvati. Ključna tema razgovora bila je naše partnerstvo i zajednički cilj napretka Kosova u procesu evropskih i evroatlantskih integracija”, napisao je Šole u utorak na društvenoj mreži Tviter.

Američki zvaničnik ukazao je da je sa premijerom Kurtijem razmatrao, kako je naveo, multietnički karakter Kosova.

Kao i napredak u diskusijama u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom u kontekstu dijaloga i potrebe da se kosovski Srbi vrate na funkcije koje su napustili”, napisao je Šole.

Podsetimo, kosovski Srbi koji su obavljali funkcije u administraciji Kosova napustili su ih početkom novembra 2022. protestujući protiv odluke tamošnjih vlasti o kažnjavanju vlasnika vozila čije su registarske tablice izdate u Srbiji.

Njena primena je suspendovana krajem novembra iste godine nakon dogovora Kosova i Srbije kojem je, uz pomoć SAD-a, posredovala Evropska unija.

Kada je reč o predlogu/planu Evropske unije u vezi sa dijalogom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija spremna prihvati koncept i radi na primeni tog sporazuma.

Sa druge strane, zapadne diplomate koje su nedavno posećivale Prištinu i Beograd od kosovskog premijera Aljbina Kurtija zatražile su, kako su formulisale, veće razumevanje za taj predlog.

On je dodao da su sagovornici razumeli "da je crvena linija Beograda članstvo Kosova u UN, kao i da formiranje Zajednice srpskih opština ne bi smelo da bude sporno". Dačić je Borelju takođe preneo da pozicija Beograda u odnosu na rat u Ukrajini nije odraz "vrednosnog opredeljenja već refleksija na pitanje teritorijalnog integriteta Srbije", prenosi RTS.

Dačić je u Briselu takođe razgovarao sa poslanicima Evropskog parlamenta, kojim je preneo da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama Evropske unije u delu koji ne narušava njene nacionalne interese, prenosi agencija FoNet. Dačić je ponovio stav da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva.

Dačić se sastao sa evroposlanicima Demetrisom Papadakisom, Matjažom Nemecom, Violom fon Kramon i kopredsedavajućom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije, Alesandrom Moreti.

Srpski šef diplomatije će se sastati i sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson i predsednikom Komiteta za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Dejvidom Makalisterom.

Dačićeva poseta Briselu dešava se nekoliko dana pošto su u Beogradu bili međunarodni predstavnici "velike petorke", koji su se sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je u ponedeljak uveče izjavio da su mu strani predstavnici predočili da Srbija može da se suoči sa prekidom evropskih integracija i obustavljanjem stranih investicija ako ne prihvati evropski predlog za rešavanje kosvoskog pitanja.

RTS javlja i da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj ranije izjavio da je prihvatanje predloga plana "velike petorke" "jedini način za prekidanje ciklusa kriza na terenu".

"Smatram da je to jedini način da se prekine sa ciklusom kriza kojima smo svedoci u poslednje vreme i da će to značajno umanjiti rizike od novih tenzija i eskalacija. Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost da se u ovaj proces konstruktivno uključe obe strane kako bi ovaj predlog mogao da napreduje", poručio je Borelj.

XS
SM
MD
LG