Linkovi

Bilčikov izveštaj o Srbiji - zabrinutost zbog Rusije, Vulina, nacionalnih frekvencija


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik

BRISEL - Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik objavio je nacrt izveštaja o Srbiji, koji će prvo ići na debatu u Odbor za spoljne poslove, a potom i u Evropski parlament, javlja N1.

Bilčik, kako se navodi, pozdravlja činjenicu da članstvo u Evropskoj uniji i dalje predstavlja strateški cilj Srbije i naglašava da će napredak u oblasti vladavine prava, normalizacija odnosa sa Kosovom i usklađivanje sa spoljnom politikom EU odrediti dinamiku procesa pridruživanja.

Bilčik navodi da žali zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine i podvlači činjenicu da Srbija, kao zemlja kandidat, mora da se pridržava principa i politike EU, „a usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo“.

Vladimir Bilčik o uvođenju sankcija Rusiji, dijalogu sa Kosovom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Izvestilac EP za Srbiju je, navodi se, zabrinut zbog imenovanja direktora BIA Aleksandra Vulina, koji je "poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici".

Kada su u pitanju demokratija i vladavina prava, Bilčik konstatuje usvajanje amandmana na Ustav i naglašava da bi reformski proces trebalo da se nastavi kao prioritet.

„Pozdravlja usvajanje mera za poboljšanje izbornih uslova i medijskog okruženja uoči izbora u aprilu 2022, kao rezultat međustranačkog dijaloga koji je omogućio Evropski parlament i pozdravlja spremnost Narodne skupštine da nastavi dijalog“, piše u izveštaju.

Bilčik je pozvao srpske vlasti da intenziviraju napore u zaštiti ljudskih prava.

Evropski izvestilac osuđuje otvaranje kancelarije ruske televizije Raša tudej u Srbiji i veb sajta, i poziva srpske vlasti da se usklade sa evropskom odlukom o zabrani emitovanja programa Raša tudej i Sputnjika.

RT i Sputnjik slobodno rade u Srbiji

Ruskom državnom mediju “Raša tudej” zabranjen je rad u zemljama Evropske unije.

Ista odluka doneta je i u vezi sa “Sputnjikom” uz obrazloženje da se radi o važnim instrumentima u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine, kao i pretnji javnom redu i bezbednosti EU.

Iako je kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, i nalazi se u pregovaračkom procesu, odluku o zabrani emitovanja “Raša tudeja” i “Sputnjika” Srbija nije donela.

Crnogorska Agencija za elektronske medije je u aprilu 2022, zabranila emitovanja sadržaja ruskih medijskih kuća "Raša tudej (RT) i "Sputnjik".

Bilčik takođe izražava zabrinutost, prenosi N1, zbog zakasnele implementacije medijske strategije i akcionog plana i poziva vladu da poveća transparentnost vlasništva i finansiranja medija i osigura nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

„Bilčik žali zbog činjenice da je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji su u prošlosti kršili novinarske standarde i poziva na dodelu pete frekvencije kroz transparentan i nepristrasan proces“, navodi se.

Bilčik je pozdravio održavanje Evroprajda u Beogradu, ali žali „zbog kontradiktorne komunikacije srpskih vlasti, uključujući početnu zabranu marša“.

Izveštaj pred Odborom 9. februara

Nacrt izveštaja koji je sastavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju naći će se 9. februara pred Odborom za spoljne poslove u Evropskog parlamentu, a poslanici tog odbora imaće rok do 15. februara da podnesu amandmane, javio je Juropijen vestern Balkans (EWB), prenosi FoNet.

Nakon što izveštaj bude izglasan u Odboru, što se prema izvorima EWB očekuje krajem aprila, tekst će se naći i pred poslanicima Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici u Strazburu u maju, nakon čega postaje zvanična Rezolucija Eevropskog parlamenta o Srbiji.

XS
SM
MD
LG