Linkovi

Dačić: Neće biti američkih sankcija Srbiji


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da neće biti sankcija SAD prema Srbiji (Foto: VOA)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je posle sastanka sa Tomasom Zarzeckim, direktorom američke Radne Grupe 231 Biroa za međunarodnu bezbednost i kontrolu naoružanja, da neće biti nikakvih američkih sankcija prema Srbiji.

"Razgovor je bio konkretan i dobar i neće biti sankcija", rekao je Dačić i dodao da je zbog priče o sankcijama, onako kako je postavljena, Zarzeckom bilo neprijatno, i da je zbog te priče postao medijski poznata ličnost u Srbiji.

Pred dolazak američkog zvaničnika u Beograd, mediji, a pre svega tabloidi, krupnim naslovima su najavili da "Amerikanac dolazi da nam preti sankcijama", dok je američka ambasada to demantovala i navela da će se Zarzecki "sastati s vladinim službenicima radi konsultacija u vezi sa Zakonom o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA), usvojenim od strane američkog Kongresa."

Dačić je novinarima rekao da je Zarzecki zadovoljan onim što je čuo u Beogradu, odnosno političkom porukom najvišeg državnog vrha Srbije - da želi otvorene odnose i da nema šta da krije.

Ministar kaže da je preneo tu poruku Zarzeckom, i podsetio da je američki zvaničnik do sada obišao 60 zemalja, tako da od njegovog dolaska u Srbiju ne treba praviti nikakav spektakl.

Šef srpske diplomatije je rekao da je u pitanju redovna misija Zarzeckog, jer je to njegov posao, i da se na osnovu Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija određuje kako da se spreče neki akti protiv SAD.

Zarzecki vrši procenu da li neka zemlja, pojedinac ili kompanija zaslužuje da se nađe na udaru tih sankcija zbog suprotstavljanja interesima SAD.

Istakao je da je Zarzecki tražio razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova, da ga je on primio da bi preneo osnovnu poruku Srbije - da želi potpuno otvoren, transparentan odnos, da nema šta da krije, niti nameru da ulazi u probleme sa SAD.

"S druge strane, rekao sam da imamo svoje intrese koji se tiču zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta i u skladu s tim moramo da vodimo računa o odbrambenim mogućnostima i da vodimo politiku vojne neutralnosti", preneo je Dačić.

Zarzecki će o ostalim tehničkim detaljima razgovarati s predstavnicima ministarstava odbrane i finansija, dodao je Dačić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG