Linkovi

"J&J" prestaje prodaju bebi pudera na bazi talka u SAD i Kanadi


Kompanija "Džonson i Džonson" (J&J) saopštila je u utorak da prestaje da prodaje bebi puder na bazi talka u Sjedinjenim Državama i Kanadi, navodeći da je to deo sveobuhvatne revizije njenih proizvoda i strategije, do koje je došlo zbog pandemije koronavirusa.

​Kako prenosi agencija Rojters, američki farmaceutski gigant koji proizvodi lekove, medicinske i farmaceutske proizvode, saopštio je da će narednih meseci postepeno zaustavljati prodaju bebi pudera, koji čini 0,5% njenih ukupnih proizvoda u Sjedinjenim Državama, ali da će prodavnice nastavljati da prodaju postojeći inventar.

Protiv kompanije je podignuto više od 16.000 tužbi potrošača koji tvrde su dobili rak zbog korišćenja Džonsonovih proizvoda na bazi talka, uključujujući i bebi puder. Većinu tužbi tek treba da razmotri okružni sud u Nju Džersiju.

Džonson i Džonson bebi puder u prodavnici u Kalkuti u Indiji.
Džonson i Džonson bebi puder u prodavnici u Kalkuti u Indiji.

U tužbama se navodi da su proizvodi kompanije koji sadrže talk kontaminirani azbestom, koji je poznati karcinogen. "Džonson i Džonson" tvrdi da su proizvodi kompanije potpuno bezbedni.

U aprilu, sudija u Nju Džersiju doneo je odluku da hiljade podnosilaca tužbe koji tvrde da proizvodi "Džonson i Džonson" izazivaju rak mogu da iznesu svoje slučajeve ali je limitirano svedočenje stručnjaka na tim suđenjima.

"Džonson i Džonson" navodi da u testovima koje je sprovela sama kompanija nije pronađen azbest u bebi puderu, nakon što su testovi koje je obavila američka Uprava za hranu i lekove (FDA) otkrili azbest u tragovima. Zbog testa FDA, kompanija je povukla jednu seriju bebi pudera u oktobru.

"Potražnja za Džonson bebi puderom na bazi talka u Severnoj Americi je opala u velikoj meri zbog promenjenih navika potrošača, kao i dezinformacija o bezbednosti proizvoda i konstantnoj paljbi reklama koje pozivaju na tužbe protiv kompanije", saopštio je J&J.

Korporacija navodi da će nastaviti da prodaje bebi puder na bazi kukurznog skroba u Severnoj Americi, a da će proizvode i na bazi talka i kukuruznog skroba prodavati na drugim tržištima u svetu.

XS
SM
MD
LG