Linkovi

Ohajo tuži pet kompanija zbog doprinosa "opijatskoj epidemiji"


Američka država Ohajo podnela je tužbu protiv pet farmaceutskih kompanija, navodeći da su primenjivale „praksu obmane“, koja je doprinela širenju epidemije zavisnosti od opijata.

„Ti proizvodjači lekova naveli su lekare da veruju da opijati ne izazivaju zavisnost, da se zavisnost može lako prevazići ili čak lečiti uzimanjem drugih opijata“, saopštio je sekretar za pravosuđe Ohaja Majk Devajn. „Znali su da nisu u pravu, ali su ipak to radili“, dodao je on. Država Ohajo traži od kompanija da prestanu da pogrešno reklamiraju svoje lekove, plate odštetu za sume koje je država potrošila zbog prekomernog izdavanja opijata na recept i kasnijeg lečenja pacijenata od zavisnosti, kao i da plate odštetu samim pacijentima.

Jedna od tuženih kompanija, Džensen Farmasutikals, inače ogranak firme Džonson & Džonson odgovorila je da je tužba pravno i činjenično neutemeljena i da je ta kompanija postupala na odgovoran i odgovarajući način. Kompanija Purdue Pharma navela je da deli zabrinutost sekretara Devajna u pogledu krize sa opijatima i da želi da zajedno radi na rešenju.

Američki Centri za kontrolu i sprečavanje bolesti navode da se opijati najčešće prepisuju za umerene do jakih bolova posle operacija ili povreda, ali da je proteklih godina povećano njihovo prepisivanje za otklanjanje hroničnih bolova, uprkos ozbiljnim rizicima i nedostatku dokaza o njihovoj dugoročnoj efikasnosti.

Prema podacima Centra za kontrolu bolesti, rekordne 33.000 osoba u SAD umrle su zbog uzimanja opijata, uključujući različite verzije lekova na recept kao i heroin.

U tužbi Ohaja navodi se da je 2,3 miliona ljudi, ili blizu 20 odsto populacije te države, tokom prošle godine prepisana neka vrsta opijata, te da su ti lekovi glavni izvor smrtnih slučajeva zbog slučajnog predoziranja u toj državi. Kriza sa opijatima u toj državi nazvana je “katastrofalnom.”

"Budući da znaju da se lekari koji prepisuju lekove i drugi profesionalci koji pružaju zdravstvenu negu oslanjaju na izjave farmaceutskih kompanija u donošenju odluka o tretmanima, proizvođači lekova moraju da kažu istinu kada reklamiraju svoje lekove i moraju da se postaraju da njihove marketinške tvrdnje podržavaju nauka i medicinski dokazi. Tužene kompanije su prekršile ta jednostavna pravila i doprinele zdravstvenoj krizi koja ima dalekosežne finansijske, društvene i smrtonosne posledice u državi Ohajo”.

Efekti opijatske krize osećaju se širom SAD, a Ohajo nije prva država koja je tužila farmceutske kompanije. Kentaki je postigao poravnanje sa kompanijom Purdue 2015, a grupa od 27 država takođe se nagodila sa istom kompanijom 2007. godine

XS
SM
MD
LG