Linkovi

Aplikacija za prijavu simptoma raka


Pacijenti oboleli od raka pozivaju se da govore o svojim iskustvima sa sporednim efektima hemoterapije. To su preoruke nove studije koja je pokazala da prijavljivanje simptoma može da poboljša njihove šanse za preživljavanje.

Hemoterapija može da produži život nekim pacijentima obolelim od raka ali izaziva neke neprijatne sporedne efekte. Novi upitnik, koji može da se ispuni na internetu, omogućava pacijentima da prijave takve probleme kada se pojave.

“Pacijenti mogu sami da prijave 12 najčešćih i najneprijatnijih simptoma uz pomoć te platforme, bilo od kuće, između poseta lekaru ili kada dođu u ordinaciju dok sede u čekaonici, pre nego što ih primi lekar", objašnjava Itan Baš, direktor Istraživačkog programa za rak.

Učesnik u studiji Džejms Silvester, koji ima rak debelog creva kaže da nova aplikacija može jednostavno da se koristi i da se dobije brzi odgovor.

“Ako imate neke probleme sa dnevnim aktivnostima, intervencije mogu da dođu malo brže. To je put samospoznaje. Imate veću interakciju sa lekarom. Kao što sam rekao, interakcija može da bude u boljem trenutku, osmišljenija i bolje pripremljena”.

Itan Baš, koji je predvodio studiju kaže da su istraživači takođe zadovoljni rezultatima.

“Ustanovili smo da je 31 odsto pacijenata poboljšalo kvalitet života tokom šest meseci korišćenja aplikacije za prijavu simptoma, u poređenju sa uobičajenom negom. Ustanovili smo sedam odsto smanjenja broja poseta hitnoj pomoći i ustanovili smo dva meseca odlaganja u tome koliko dugo pacijenti mogu da tolerišu primanje hemoterapije.”

I kao najveće iznenađenje, pacijenti su poboljšali svoje izglede da prežive za skoro pola godine, što je veći uspeh od nekih novih lekova za lečenje raka.

“Nisam iznenađen da je nega pacijenata poboljšana, da je komunikacija poboljšana. Nisam iznenađen da se simptomi bolje kontrolišu. Ali videti ovako impresivan uticaj na dužinu života pacijenata bilo je veliko iznenađenje za mene i ostatak istraživačkog tima.”

Veća studija sada će testirati sam sistem upitnika na internetu, širom Sjedinjenih Država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG