Linkovi

CRTA: U Vašingtonu postoji zabrinutost za stanje demokratije u Srbiji


Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije CRTA u Vašingtonu
Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije CRTA u Vašingtonu

Demokratski Zapad je veoma zainteresovan za stanje demokratije u Srbiji, iako to nekada ostaje u senci nerešenog pitanja Kosova, ocenjuje za Glas Amerike programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov, koji je u poseti Vašingtonu.

Predstavnici CRTA-e sastali su se sa članovima Kongresa, predstavnicima Stejt departmenta, američkog nevladinog sektora i instituta koji su, prema rečima Nedeljkova, zainteresovani za dešavanja u Srbiji.

„Ono što vidimo kao reakciju jeste jedna doza zabrinutosti za stabilnost demokratije u Srbiji, posebno imajući u vidu da su politička dešavanja prilično nepredvidiva. I u odnosu na nacionalne izbore, ali i u odnosu na lokalne izbore. Ono što je važno jeste da, uprkos činjenici da postoje dva velika rata globalno, Balkan i Srbija jesu prioritet i pod budnim okom američke administracije“.

Stanje demokratije u Srbiji ili pitanje Kosova - šta je važnije američkoj administraciji?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Nedeljkov kaže da sagovornicima u Vašingtonu predstavljaju podatke svojih istraživanja o izborima, medijima, stanju demokratije i da uvek postoji „šok“ kada čuju konkretne podatke, iako imaju dobro razumevanje o tome šta se dešava u Srbiji.

Ipak, ističe da je pitanje stanja demokratije, slobodnih medija i slobode izbora za neke aktere u administraciji SAD u drugom planu u odnosu na pitanje Kosova.

„Kad razgovarate sa administracijom postoje jasni prioriteti u odnosu na kapacitete koje imaju da se posvete Srbiji. Ali, imate i druge grane vlasti u SAD koje itekako insistiraju na vladavini prava i kvalitetu demokratije. I to je jedna dugoročna priča svakako, gde se administracija bavi akutnim problemima sa kojima se suočava Srbija i region, ali srednjeročno i dugoročno gledajući – kvalitet demokratije i stabilnost jeste jedan od velikih prioriteta“.

U Srbiji su 1. novembra zvanično raspisani vanredni parlamentarni i lokalni izbori, koji će biti održani 17. decembra.

CRTA je već počela monitoring izborne kampanje i pratiće izbore, a apeluje i na dolazak međunarodnih posmatrača. Posebno je važno prisustvo članova misije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), ističe Nedeljkov. Podseća i da je ODIHR preporučio da se u Srbiju pošalje puna posmatračka misija, što je svedoči o „teškoj siutaciji u Srbiji u kojoj se organizuju izbori“.

Ali, s obzirom na to da se izbori u Srbiji održavaju za mesec i po dana, dolazak posmatrača je pod znakom pitanja.

„Moram da podvučem da ODIHR ima ozbiljne probleme da u ovako kratkom vremenu regrutuje dovoljan brolj ljudi i sredstva za vanredne izbore“, upozorava programski direktor CRTA-e.

Misija ODIHR je posmatrala parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore i pojedinim opštinama 2022. i dala preporuke koje do danas nisu u potpunosti ispunjene, navela je CRTA u skorašnjoj analizi. Prema njihovim podacima, vlast nije rešila pitanja pritisaka na birače, zloupotrebe službenog položaja i javnih resursa, finansiranja političkih aktivnosti, položaja i izveštavanja medija, kao i revizije jedinstvenog biračkog spiska – koju je ODIHR preporučio i 2020. godine.

„Ali koliko god nailazimo na razumevanje naših sagovornika, niko ne može da uradi naš domaći zadatak. Ono što je uvek jasna poruka je da mi treba sami da rešimo svoje probleme“, zaključuje programski direktor CRTA-e na kraju višednevne posete Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG