Linkovi

Crna Gora i Srbija šalju spasioce u Tursku


Spasilačke ekipe pretražuju ruševine zgradu u Dijarbakiru, u Turskoj (Foto: AP/Mahmut Bozarsan)
Spasilačke ekipe pretražuju ruševine zgradu u Dijarbakiru, u Turskoj (Foto: AP/Mahmut Bozarsan)

Pripadnici spasilačkih službi iz Podgorice, Nikšića i Kotora planiraju da otputuju za Tursku, kako bi turskim kolegama pomogli u evakuaciji osoba zarobljenih u ruševinama nakon razornih zemljotresa koji su u ponedeljak ujutro pogodili tu zemlju i Siriju, saopštili su zvaničnici u tim gradovima.

Spasioci su trebalo da u ponedeljak veče krenu za Tursku, ali je to odloženo na molbu turske ambasade, prenosi RTCG. Prema navodima RTCG, ambasada je takav zahtjev uputila zbog toga što ta zemlja nema večeras gdje da smjesti 40 spasioca iz Crne Gore, zbog velikog priliva njihovih kolega iz svih krajeva svijeta.

Spasioce šalje i Srbija - 27 pripadnika specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova upućeno je u Tursku po nalogu predsednika Aleksandra Vučića, prenela je Radio-televizija Srbije. Planirano je da avion sa pripadnicima specijalističke jedinice sleti u Tursku oko ponoći.

Istovremeno, ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković izjavio je za RTS da niko od 20 državljana Srbije koji su se zatekli u pogođenom području nije povređen. On je pozvao građane Srbije koji ne mogu da stupe u kontakt sa članovima svoje porodice u Turskoj da se obrate ambasadi, koja će potražiti informacije od turskih vlasti.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da, prema za sada raspoloživim informacijama, u razornom zemljotresu u Turskoj nema poginulih ni povrijeđenih crnogorskih građana.

Ambasada Crne Gore u Ankari, kao i Generalni Konzulat u Istanbulu, prate situaciju i u kontaktu su sa našim građanima i nadležnim organima u Republici Turskoj”, navodi se u saopštenju na Tviteru.

Iz Službe zaštite i spasavanja Podgorice su rekli da su spremni za put u Tursku i “da čekaju signal turske ambasade koji bi trebalo da se desi u narednih par dana, a najvjerovatnije u utorak”.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, prethodno je održao sastanak sa atašeom za bezbjednost turske ambasade, Serdar Doluom, na kome je dogovoreno da se najiskusnije spasilačke ekipe Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada, na čelu sa komandirom, pridruže kolegama u Turskoj.

Vuković je saopštio da će 15 pripadnika Službe zaštite i spasavanja Podgorice otputovati za Tursku, i napomenuo da će službenici zaštite i spašavanja biti raspoređeni u skladu sa planom.

Potraga za preživelima u razornim zemljotresima
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

I predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, najavio je u telegramu saučešća povodom tragedije koja je zadesila Tursku, da će pripadnici nikšićke Službe za zaštitu i spašavanje biti dio nacionalnog tima koji će biti upućen na ugroženo područje.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić poručio je ranije u ponedeljak da je Kotor "kao prijateljski, pobratimski grad spreman pružiti podršku građanima Gaziantepa".

On je istakao da će kotorski spasioci biti na raspolaganju za svaku drugu vrstu pomoći u okviru mogućnosti i kapaciteta, ne saopštavajući broj pripadnika kotorske Službe zaštite i spasavanja koji će biti upućeni u Tursku.

U razornim zemljotresima koje su pogodili Tursku i Siriju poginulo je više od 3.000 ljudi, uz hiljade povrijeđenih i nepoznat broj zarobljenih u ruševinama.

XS
SM
MD
LG