Linkovi

Snažan zemljotres u Hercegovini, osetio se u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj...


Zemljotres koji je 22. aprila pogodio Hercegovinu, u Bosni i Hercegovini (Foto: Tviter nalog EMSC)
Zemljotres koji je 22. aprila pogodio Hercegovinu, u Bosni i Hercegovini (Foto: Tviter nalog EMSC)

Snažan zemljotres pogodio je večeras Bosnu i Hercegovinu, a osetio se u zemljama regiona - Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Dvadesetosmogodišnja žena koja je povrijeđena kada je kamen pao na njenu kuću u mjestu Stolac, kod Mostara, preminula je u bolnici, javio je medicinski izvor, a prenose mediji. Nekoliko drugih je lakše povređeno, uključujući i članove porodice žrtve.

Pema podacima Evro-mediteranskog seizmolškog centra, zemljotes je bio jačine šest stepeni Rihterove skale, a epicentar je bio devet kilometara od Ljubinje i oko 40 kilometara od Mostara.

Potres se osetio širom Balkana, čak i u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, na više od 400 kilometara od epicentra, javljaju dopisnici AFP-a. Izveštaji USGS-a ukazuju da se potres osetio i u Albaniji i južnoj Italiji.

Zemljotres je takođe srušio zidove i prouzrokovao materijalnu štetu na nekoliko drugih lokaliteta, uključujući Mostar i grad Ljubinje, navode lokalne i civilne vlasti, prenosi AFP.

Usledilo je nekoliko slabijih naknadnih potresa, a evropsko-mediteranski seizmološki centar upozorio je da će se "potresi verovatno nastaviti u narednim satima i danima".

Balkan je sklon seizmičkoj aktivnosti, a česti su i zemljotresi.

U decembru je potres jačine 6,4 stepena Rihterove skale pogodio je hrvatski gradić Petrinju, nedaleko od Zagreba, kada je poginulo sedam osoba i uništeno na stotine zgrada i kuća.

U martu 2020. Zagreb je pogodio potres jačine 5,3 koji je izazvao veliku štetu. U novembru 2019. godine, više od 50 ljudi je poginulo u Albaniji u zemljotresu jačine 6,4, koji je takođe ostavio hiljade bez krova nad glavom, podsetio je AFP.

XS
SM
MD
LG