Linkovi

Crna Gora: Većina bez najave podrške zajedničkom predsjedničkom kandidatu


ARHIVA: Sednica Skupštine Crne Gore. Foto: RFE/RL
ARHIVA: Sednica Skupštine Crne Gore. Foto: RFE/RL

Nakon što su Pokret Evropa sad, Ujedinjena Crna Gora i Demohrišćanski pokret najavili kandidaturu njihovih lidera na predsjedničkim izborima zakazanim za 19. mart, u utorak stižu prve reakcije iz tabora parlamentarne većine, dok je i dalje neizvjesno hoće li se još jednom kandidovati aktuelni šef države i predsjednik opozicione DPS-a, Milo Đukanović.

Pokret Evropa sad najavila je juče da će njihov lider Milojko Spajić, 35-godišnji ekonomista i blizak SPC, biti nominovan za predsjedničku trku, a iz tabora parlamentarne većine stigle su i najave Ujedinjene Crne Gore za kandidaturu Gorana Danilovića i novoformiranih Demohrišćana za Dejana Vukšića, bivšeg šefa ANB-a.

Premijer Dritan Abazović iz Građanskog pokreta URA, koji sa pet procenata podrške vodi tehničku vladu oborenu od Đukanovićevog DPS-a zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, rekao je danas u Ulcinju da će njegov pokret u toku naredne nedjelje “imati partijske organe”.

On je rekao da je “najvažnije da Crna Gora dobije novog predsjednika i da on bude građanski, evropski i da ima bolju saradnju sa Vladom".

Abazović je, govoreći o eventualnoj podršci URA-e Spajićevoj kandidadaturi, rekao da su svi kandidati koji su načelno ušli u trku za predsjedničke izbore "zanimljivi", navodeći da među njima postoje ljudi koje bi on rado vidio na funkciji predsjednika Crne Gore.

“Pružamo podršku ne samo njemu (Milojku Spajiću), nego bilo kom kandidatu koji ima građansku orijentaciju. Ovo se ne odnosi striktno na njega i ostali mogu na to nekako da računaju", rekao je Abazović.

Demokrate su takođe najavile da će o svojoj poziciji u odnosu na predsjedničke izbore odlučiti na sjednici predsjedništva te partije najavljenoj za ovu nedjelju, a jedan od poslanika Boris Bogdanović rekao je da na predsjedništvu neće razgovarati o podršci Spajiću jer "niko tu podršku nije direktno tražio".

Svako ko misli da dobije podršku naših organa, bez prihvatanja naše ponude da izaberu predsjednika države ili predsjednika Vlade, ne razumije kako funkcioniše ozbiljna politika”, rekao je Bogdanović za Portal RTCG i dodao da sjednica Predsjedništva DCG ima za cilj da se ozbiljno analizira politička situacija, promisle svi scenariji i u demokratskoj procedure donese najbolja moguća odluka.

On je rekao da na Demokrate na Predsjedništvu neće diskutovati o drugim kandidatima i zamolio medije “da ne donose odluke u njihovo ime”.

Najavu kandidature Spajića ironično je pozdravio lider Pokreta za promjene, člana Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, koji je bivšeg ministra finansija nazvao “korumpiranim” i “poslušnikom ambasada”.

Opoziciona Liberalna partija pozvala je sve opozicione partije građanskog i evroatlantskog bloka, da razumiju važnost aktuelnog trenutka i hitno se okupe oko zajedničkog kandidata za predsjednika Crne Gore, najavljujući da će, u protivnom, imati svog kandidata.

Iz DPS-a za sada nema najave kada bi organi te partije mogli da odluče hoće li se Đukanović još jednom kandidovati za šefa države, dok lokalni mediji špekulišu da se u krugovima te partije razmišlja i o Milici Pejanović Đurišić i pojedinim nestranačkim ličnostima bliskim programskom opredjeljenju najjače opozicione partije.

Demokratski front ranije je saopštio da će sačekati odluku DPS-a, najavljujući da će u slučaju da ta partija kandiduje Đukanovića, kandidat DF-a biti njihov lider Andrija Mandić.

XS
SM
MD
LG