Linkovi

Spajić obezbijedio podršku ZBCG, Demokrata i SNP-a; Opozicija: Crna Gora napušta evroatlantske integracije


Milojko Spajić, mandatar za formiranje crnogorske vlade (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Milojko Spajić, mandatar za formiranje crnogorske vlade (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Nešto više od dva mjeseca od početka pregovora o 44. Vladi Crne Gore, nakon sastanka u sredu uveče sa koalicijom Za budućnost Crne Gore, Demokratama, SNP-om i Albanskim forumom u Podgorici, mandatar Milojko Spajić saopštio je da je obezbijedio podršku “veće većine nego što je očekivano”.

Spajić je, posle razgovora sa predstavnicima tih lista, novinarima rekao da je “sastanak bio konstruktivan, te da su “odredili dinamiku sledećih koraka i sada rade na kreiranju sporazuma".

“Ne bih govorio o subjektima, ali imamo mnogo veću većinu nego što je očekivano”, tvrdi Spajić.

On je rekao da misli da je “veoma važno da uđu u velike reforme što jači i sa što boljom podrškom”.

Na pitanje da li je Bošnjačka stranka definitivno “van priče”, on je odgovorio da su "vrata i dalje otvorena“.

"Vrata su i dalje otvorena i veoma je bitno da uđemo u reforme još jači", rekao je Spajić, koji nije želio da odgovori na pitanje ko će biti novi predsjednik parlamenta, prenio je portal RTCG.

Volker: Bolje izbori nego ekstremističke snage u vladi
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:43 0:00

Sinoćnjem sastanku sa Spajićem prisustvovali su čelnik Albanskog foruma Nik Đeljošaj, Srđan Pavićević (CIVIS), kao i predstavnici SNP-a Vladimir Joković i Dragan Vukić. Razgovorima su prisustvovali lider i poslanici Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Momo Koprivica i Boris Bogdanović, ali i lideri koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević i Andrija Mandić.

Televizija Vijesti nezvanično javlja da bi koalicija Za budućnost Crne Gore, za podršku eventualnoj manjinskoj vladi dobila mjesto predsjednika parlamenta za koje je najizgledniji kandidat lider ZBCG Andrija Mandić, dok bi Demokratama, koji bi bili u Vladi, pripalo mjesto potpredsjednika Vlade i šest ministarskih pozicija, ali te informacije nijesu zvanično potvrđene.

Mandić je danas na mreži Iks da je toj koaliciji “prihvatljivo sve što je sinoć dogovoreno na sastanku o vladi s mandatarom Milojkom Spajićem”.

"Sinoć smo imali veoma uspješan razgovor. I želim da konstatujem da nam je prihvatljivo sve što smo sinoć čvrsto dogovorili", napisao je Mandić na mreži Iks, ne navodeći detalje dogovora.
Funkcioner Pokreta Evropa sad Boris Pejović ranije ove nedjelje najavio je da će “PES biti stub naredne izvršne vlasti”.
Pejović je naveo da će “glavni fokus biti na ubrzanju evropskih integracija, bolji standard građana, dinamičan privredni i infrastrukturni razvoj države, kao i odlučna borba protiv korupcije i kriminala”.
“Ovaj mučan proces pregovora, koji je bio praćen brojnim spinovima i propagandom protiv PES-a i budućeg premijera ima dobre stvari - pomogao je da se uloge mnogih demistifikuju. Građanima, koji očekuju bolji život, neka je sa srećom 44. Vlada na čelu sa Milojkom Spajićem", saopštio je Pejović.

Spajić je Demokratskoj Crnoj Gori Alekse Bečića ranije ponudio da uđu u vladu, što je prihvaćeno na elektronskoj sjednici predsjedništva te partije, a poziv za razgovor dobila je i URA Dritana Abazovića, ali do susreta mandatara i odlazećeg premijera do sada nije došlo.

Prema ranijim najavama, ako Spajić sastavi vladu sa ili uz podršku koalicije "Za budućnost Crne Gore", u novoj vladi neće biti Bošnjačke stranke, Albanskog foruma i Hrvatske građanske inicijative, dok će u opoziciji ostati Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate.

Opozicija je oštro kritikovala Spajićevu namjeru da podršku za novu vladu dobije od koalicije ""Za budućnost Crne Gore, navodeći da bi na taj način Crna Gora dobila antizapadnu vladu.

DPS je saopštila da “ukoliko Andrija Mandić ili bilo koji funkcioner političkog bloka koji on predstavlja, bude izabran za predsjednika parlamenta, a stranke bivšeg Demokratskog fronta budu noseći stub buduće vlade, to je jasan znak da je Crna Gora odustala od evroatlantskih integracija i postala država u sferi uticaja politike Kremlja i Beograda”.

Socijaldemokrate su saopštile da će “u Crnoj Gori, kako mediji javljaju, na čelo parlamenta doći čovjek koji je prvostepeno osuđen za terorizam u pokušaju i rušenje ustavnog poretka”.

“Po automatizmu, taj isti čovjek, koji djeluje pod jasnom kontrolom Beograda i Moskve, biće član Savjeta za bezbjednost i odbranu i imati pristup svim povjerljivim informacijama kojima raspolaže jedna NATO članica. Za rubriku vjerovali ili ne”, saopšteno je iz Socijaldemokrata.

XS
SM
MD
LG