Linkovi

Ulazak u Crnu Goru moguć i bez kovid potvrde


Arhiva - Institut za javno zdravlje Crne Gore
Arhiva - Institut za javno zdravlje Crne Gore

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori saopštile su u četvrtak da se ”ukida obava posjedovanja kovid potvrda za ulazak u Crnu Goru”. Nove mjere važiće od petka, 11. marta do 25. marta.

Direktor Instituta za Javno zdravlje Igor Galić kazao je, na konferenciji za novinare, da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori “znatno povoljnija” .

“Posjedovanje potvrde nije više obavezno ni za boravak u ugostiteljskim objektima, sportskim manifestacijama, prisustvo kulturnim dešavanjima, dječjim igraonicama, objektima koji organizuju igre na sreću, fitnes centrima i teretanama”, naveo je Galić.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije dozvoljen je i “veći broj posjetilaca javnim priredbama i ostalim manifestacijama na otvorenom, sa 50 na 100”.

“Dozvoljava se primanje saučešća i obavljanje sahrane, uz prisustvo najviše do 100 osoba”, saopštio je Galić.

On je, takođe, saopštio da je “broj novooboljelih u poslednje dvije sedmice manji 61 odstu u odnosu na dvije sedmice prije toga”.

“Takođe je i broj preminulih u posljednje dvije sedmice manji oko 64 odsto u odnosu predhodne dvije sedmice. U posljednje dvije nedelje 90 odsto pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano", naglasio je direktor Instituta za javno zdravlje .

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je da su i “dalje zabranjene sve posjete pacijentima koji su na bolničkom liječenju”.

“Izuzetak su posjete životno ugroženim kovid pacijentima i to jednom sedmično uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata”, pojasnila je Radulović.

XS
SM
MD
LG