Linkovi

Palmer i Dačić na Bledu o odnosima Beograda i Prištine


Arhiva - Metju Palmer, novoimenovani specijalni predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretar SAD, 4. decembra 2018.
Arhiva - Metju Palmer, novoimenovani specijalni predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretar SAD, 4. decembra 2018.

Novoimenovani specijalni predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretar SAD, Metju Palmer, razgovarao je u utorak na Bledu u Sloveniji sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem o situaciji u regionu, posebno odnosima Beograda i Prištine.

Kako je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije prenelo reči Ivice Dačića, tokom razgovora koji se dogodio na marginama samita "Strateškog foruma", Palmer i Dačić razgovarali su o prioritetima budućeg rada izaslanika SAD.

"Mogu reći da mu ni malo neće biti lak zadatak, ali Srbija će biti konstruktivan partner", rekao je Dačić dodajući da se on i Palmer odavno znaju.

"Analizirali smo perspektivu stanja u celom regionu", rekao je Dačić i naveo pitanja situacije u BIH, da li će EU otpočeti pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, da li će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju, prenelo je Ministarstvo.

"Na današnjem sastanku smo analizirali i odnose Beograda i Prištine. Svakako, moramo da sačekamo rezultate izbora na KiM, formiranje vlade i nadamo se da će nova vlada ukinuti takse i otvoriti prostor za nastavak dijaloga", prenosi se u saopštenju izjava Dačića.

Sastanak s Palmerom je bio "veoma pozitivan, nadamo se da će on imati pozitivnu ulogu u pokretanju dijaloga", zaključio je Dačić i dodao da "takođe moramo da sačekamo izbor novog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost".

"Dakle, otvara se mogućnost za nastavak dijaloga ali nije realno da se to desi pre formiranja vlade na Kosovu", izjavio je Dačić na Bledu.

Na Bledu se okupio veliki broj visokih zvaničnika iz EU, sa Zapadnog Balkana, Turske, SAD i međunarodnih organizacija. Srbiju predstavlja Ivica Dačić.

XS
SM
MD
LG