Linkovi

Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužbe za organizovanje litije tokom zabrane okupljanja


Mitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije

Osnovni sud u Nikšiću oslobodio je u četvrtak mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i osam nikšićkih sveštenika optužbe da su počinili krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti", zbog okupljanja hiljada vjernika u Nikšiću na praznik Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja 2020. godine, u vrijeme zabrane okupljanja zbog pandemije.

Pozdravljajući odluku suda, advokat odbrane Sava Kostić ocijenio je da je “riječ o istorijskom postupku ne samo za pravosuđe, već i za istoriju Crne Gore, jer se nikada nije desilo da mitropolit i sveštenici budu uhapšeni od svoje države i policije, a onda da im se sudi”.

Kostić je u završnoj riječi rekao da radnja krivičnog djela može biti propisana samo Krivičnim zakonikom, što ovdje nije slučaj, navodeći da u Crnoj Gori nije bilo uvedeno vanredno stanje prilikom proglašenja epidemije, te da samim tim akti o mjerama suzbijanja širenja virusa nemaju pravnu snagu.

Advokati odbrane su istakli da 12. maja 2020. godine nije održana litija, već molitveni hod, da niko od sveštenika nije pozivao narod da se okupi, kao i da se prvi slučaj zaraze korona virusom u Nikšiću nakon tog dana pojavio tek 23. juna 2020.

Mitropolit Joanikije rekao je da litija u Nikšiću, održana u vrijeme zabrane okupljanja zbog pandemije koronavirusa, nije bila zakazana, prenose Vijesti.

"Sama činjenica je da nijesmo zakazivali litiju, niti smo je na bilo koji način organizovali, niti smo prikupili ono što treba za litiju ozvučenje ili bogoslužbene predmete, niti smo na bilo koji način radili da okupimo narod”, rekao je Joanikije i upitao ko je dozvolio da se okupi više hiljada ljudi pred hramom u Nikšiću.

On je naveo da je sa sveštenicima, poslije bogosluženja večernje službe izašao pred narod, okupljen “u znak pijeteta prema Svetom Vasiliju Ostroškom”.

“Uradili što jedino što mogu da urade sveštena lica. Da smo se udaljili i nijesmo izašli u susret narodu nastali bi vjerovatno neredi, a moguće da bi se desio i politički skup”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski, okrivljujući nadležne službe što su dozvolile okupljanje u vrijeme zabrane.

Zastupnik optužnice, tužilac Dejan Djorojević rekao je u završnoj riječi da ostaje pri svim navodima optužbe protiv Joanikija i osmorice sveštenika, tražeći da se okrivljeni kazne u skladu sa zakonom, prenio je portal CdM.

XS
SM
MD
LG