Linkovi

Lajčak: EU da ubrza proces proširenja, zemlje regiona evropske reforme


Specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak na forumu u Crnoj Gori (rtcg.me)
Specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak na forumu u Crnoj Gori (rtcg.me)

Specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak, saopštio je u subotu da region nema alternativu članstvu u EU, poručujući da Unija treba da ubrza proces proširenja, a zemlje regiona proces evropskih reformi.

“Alternativa (Zapadnog Balkana) je samo jedna, punopravno članstvo (u EU). Proces je mnogo sporiji nego što smo se nadali, ali EU se suočava sa mnogo izazova”, rekao je Lajčak na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici i dodao da Unija mora da bude sigurna da nove članice ne donose još dodatnih problema.

Lajčak je dodao da je ubijeđen da “nemamo (EU) luksuz da čekamo da države riješe svije probleme, pa da se onda okrenemo Zapadnom Balkanu”.

“Unija treba da vrati kredibilitet procesu proširenja, a zemlje Zapadnog Balkana procesu evropskih reformi”, naveo je Lajčak i istakao da u EU “nije zadovoljna” sadašnjim dešavanjima, te da “sad treba jedni drugima da pomognemo”.

On je izrazio uvjerenje da ne treba čekati da EU riješi svoje probleme, kao bojazan da EU “gubi Zapadni Balkan”.

"Treba da ubrzamo proces, ali ne samo da kritikujemo EU, već da sagledamo realno koliko pozitivnih signala šalje region", rekao je i dodao da I zemlje Zapadnog Balkana treba da vrate kredibilitet procesu.

Rekao je da sve zemlje regiona imaju dovoljno posla u integracionom procesu, te da će EU to vrijeme iskoristiti da riješi svoje probleme, poručujući da Unija ima dovoljno kapaciteta da iatovremeno vodi ta dva procesa.

Lajčak je rekao da vidi da se mijenja globalni politički poredak i da ima mnogo igrača, navodeći da želi da se EU pozicionira na globalnoj sceni.

"Da se to desi, odgovor je na Zapadnom Balkanu. Ako pokažemo da smo spremni da promovišemo svoje vrijednosti na Zapadnom Balkanu i da ih ovaj region prihvati, onda možemo da se okrenemo i drugim regionima", rekao je izaslanik EU.

XS
SM
MD
LG