Linkovi

Crna Gora: Pad broja novooboljelih, preminula jedna osoba


Zgrada Instituta za javno zdravlje Crne Gore (Foto: RTCG)
Epidemiolozi su saopštili u petak da je u posljednja 24 časa preminuo još jedan pacijent pozitivan na koronavirus, dok je istom periodu registrovano 39 novih slučajeva što ukazuje na pad broja novooboljelih.

Načelnica Službe za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje, Sanja Medenica, rekla je na konferenciji za novinare da je su laboratorije Instituta za javno zdravlje od juče popodne završile PCR analizu 451 uzorka na novi koronavirus.

“Prijavljen je jedan smrtni ishod kod pacijenata iz Berana. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna mjeseca je 40 a od početka godine 49”, saopštila je Medenica.

Prema navodima ljekara, od infekcije od jučerašnjeg presjeka oporavilo 68 pacijenta, pa je sada oporavljeno ukupno 758 osoba koje su bile pozitivne na virus.

Medenica je navela da je u ovom trenutku 1990 aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori.

“Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 3112”, rekla je Medenica.

Pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević rekao je da je od 1990 aktivnih slučajeva, hospitalizovano 9,5 posto ili 191 pacijent.

“Od tih 191 pacijenta, 25 je u težem zdravstvenom stanju, od čega devet od nekom od oblika mehaničke potpore disanja”, rekao je Radojević i objasnio da se od devet pacijenata dva nalaze na respiratoru, a sedam na neinvazivnim vidovima potpore disanja. “Oni su životno ugroženi”.

Radojević je rekao da je u crnogorskom zdravstvenom sistemu 89 zdravstvenih radnika pozitivno na koronavirus, od čega 16 ljekara, 61 medicinska sestra i tehničara i dvanaest dvanaest nemedicinskih radnika.

“Nesumnjivo je da u zadnjih nekoliko dana imamo manji broj oboljelih, ali je broj pacijenata u bolnicama prilično konstantan”, rekao je Radojević i izrazio nadu da će u narednim danima doći do pada broja pacijenata na bolničkom liječenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG