Linkovi

Crna Gora: Od subote liberalizacija epidemiološlih mjera


Montenegro, Podgorica, protest of caterers due to antipandemic measures
Montenegro, Podgorica, protest of caterers due to antipandemic measures

Zdravstevene vlasti u Podgorici odlučile su da “maksimalno liberalizuju uslove života i rada u Crnoj Gori”, nakon što je najmanje 30 odsto stanovništva vakcinisano protiv koronavirusa, a broj oboljelih se spustio na par stotina.

“S obzirom na to da je u Crnoj Gori prvom dozom protiv koronavirusa do sada vakcinisano nešto preko 30 odsto punoljetnih, a da je u cjelosti imunizovana četvrtina odraslih, i imajući u vidu da je broj oboljelih, koji je za pola godine oboren za više od deset i po hiljada, i sada ih je manje od 400, i uvažavajući savjesnu reakciju građana na do sada propisane mjere, Savjet za borbu protiv koronavirusa odlučio je da se maksimalno liberalizuju uslovi rada i života u Crnoj Gori", saopšteno je u petak iz Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo je saopštilo da će, uz poštovanje već propisanih epidemioloških mjera, nove, liberalizovane mjere važiti od 19. juna 2021. godine do petka 2. jula 2021.

“Ukida se vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), koji, umjesto do ponoći, mogu da organizuju radno vrijeme u skladu sa definisanim radnim vremenom i uz saglasnost nadležne lokalne samouprave”, navode u ministarstvu i dodaju da na snazi ostaje mjera zabrane izvođenja muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara, osim na terasi/bašti u periodu od 20 do 23 sata, i uz strogo poštovanje akata koji propisuju ograničenja za buku.

Pored toga, ukida se i vremensko ograničenje rada privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni, i sl.), koji će, umjesto do 23 sata, od sjutra organizovati radno vrijeme kao prije pandemije, a i sta mjera važiće i za priređivače igara na sreću.

U naredne dvije nedjelje biće liberalizovano i radno vrijeme kulturnih i obrazovnih ustanova i održavanje sportskih takmičenja u manjim zatvorenim salama, uz poštovanje posebnih mjera koje se odnose na sportske aktivnosti.

Javnim priredbama, političkim i drugim skupovima, proslavama, svadbama i drugim manifestacijama na javnim mjestima ili terasama kafića, moći će da prusustvuje do 100 ljudi, a ta mjera odnosiće se na prisustvo na sahranama, uz zabranu primanja saučešća.

Povećava se i dozvoljeni broj učenika na đačkim ekskurzijama i izletima sa 50 na 100, a organizator je obavezan da odredi lice odgovorno za kontrolu primjene propisanih mjera.

Takodje, do 100 ljudi moći će da prisustvuje zabavnim, sportskim i rekreativnim aktivnostima za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima, kao što su luna park, ringišpil, grupni treninzi i slično.

Održavanje muzičkih manifestacija na otvorenom biće dozvoljeno, pored ostalog, uz posjedovanje negativnog rezultata PCR testa koji nije stariji od 72 sati i brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) – BAT koji nije stariji od 48 sati.

Prusustvo muzičkim festivalima i koncertima biće dozvoljeno i onima sa negativnim rezultatom PCR testa koji je stariji od 14 i nije stariji od 90 dana, pozitivnim rezultata serološkog testa antitijela klase IgG, koji nije stariji od 90 dana, kao i dokaz da je od potpune vakcinacije prošlo 14 dana.

“Širi se lista zemalja čiji državljani u Crnu Goru ulaze pod istim uslovima koji su važili prije COVID-19 epidemije. Crna Gora, bez testova ili dokaza o vakcinaciji, svoje granice otvara i za Norvešku i Kazahstan”, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Ova mjera odranije važi za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, države članice Evropske unije, Izraela, Švajcarske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, i Moldavije.

Liberalizacija mjera uslijedila je nakon što se broj oboljelih od koronavirusa spustio na 359, dok je ukupan broj inficiranih od početka epidemije dostigao 100.020, uz 1.604 žrtve.

XS
SM
MD
LG