Linkovi

Crna Gora pooštrava mjere: Do 2. avgusta bez noćnih klubova, žurki i festivala


Montenegro, Podgorica, protest of caterers due to antipandemic measures
Montenegro, Podgorica, protest of caterers due to antipandemic measures

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori pooštrile su u petak mjere protiv širenja koronavirusa, zabranjujući rad noćnih klubova i diskoteka na otvorenom i zatvorenom prostoru do 2. avgusta, nakon što je broj novih slučajeva u posljednja dva dana dupliran u odnosu na prethodne nedjelje.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić saopštio je novinarima u Podgorici da je “epidemiološka situacija u Crnoj Gori je i dalje povoljna, što je konstatovala i SZO, ali poziva se na oprez”.

“Shodno dosljednjim najavama i upozorenjima Savjet za borbu protvi koronavirusa reagovao je momentalno, nakon prvih signala, usljed promjene epidemiološke situacije. Mjere protiv širenja kononavirusa prilagođene su situaciji na terenu. Od petka 23. jula do ponedjeljaka 2. avgusta privremeno se zabranjuje rad diskoteka i noćnih klubova na otvorenom i zatvorenom prostoru", rekao je Galić, navodeći da će im, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, od 2. avgusta ponovo biti omogućen rad, ali samo za one koji su vakcinisani makar prvom dozom vakcine, posjeduju negativan PCR test ili dokaz da su u posljednjih 180 dana preboljeli koronavirus.

Pored toga, Galić je naveo da će u narednih deset dana biti zabranjene i žurke, muzički festivali i masovna okupljanja u zatvorenom prostoru.

"Takođe očekujemo da će i ova okupljanja od avgusta opet biti dozvoljena, ali samo za one koji su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, posjeduju negativan PCR test Ili posjeduju dokaz da preboljeli korona virus i da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa", saopštio je Galić.

On je kazao da će od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji ispunjavaju iste ulove - da su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, posjeduju negativan PCR test ili posjeduju dokaz da su preboljeli korona virus u posljednjih 180 dana.

"Ni u jednom od ovih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test, niti test na antitijela", istakao je Galić I podsjetio da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno od ranije. "Zahtijevamo dosljedno poštovanje ove mjere. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći uz dosljedno poštovanje svih ostalih epidemioloških mjera".

Galić je upozorio da, ako se nastavi trend “probijanja” termina od strane ugostitelja, kao I izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata, zdravstvene vlasti sa kažnjavanja, bez davanja nove prilike, preći na totalnu obustavu i zabranu izvođenja i emitovanja muzike uopšte.

"Još jednom molimo da se propisane epidemiološke mjere beskompromisno poštuju kako bismo izbjegli dalja, još obimnija ograničenja. U tom smislu, posebnu odgovornost ima Uprava za inspekcijske poslove. Podsjećamo da na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, između ostalog, ima zakonsko utemeljenje da zatvara objekte koji krše mjere od tri do 30 dana", kazao je Galić.

On je ponovo pozvao građane da se vakcinišu kako bi sebi obezbijedili imunitet, izbjegli najteže oblike bolesti, navodeći da će vakcinisani u narednom period biti u prednosti.

Od početka epidemije do danas u Crnoj Gori je koronavirusom zvanično inficirano više 100.865 ljudi, od kojih je preminulo 1624. Zvaničnici su juče saopštili da je od početka masovne vakcinacije 4. maja do sada vakcinisano 36 odsto punoljetnog stanovništva.

XS
SM
MD
LG