Linkovi

Mađarska donirala 200.000 vakcina Crnoj Gori


Ministri vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto i Crne Gore Đorđe Radulović na podgoričkom aerodromu (Foto: www.rtcg.me)
Ministri vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto i Crne Gore Đorđe Radulović na podgoričkom aerodromu (Foto: www.rtcg.me)

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Sijarto uručio je crnogorskim vlastima donaciju Mađarske od 200.000 Sinofarmovih vakcina, kao pomoć Crnoj Gori u borbi protiv pandemije koronavirusa, saopštili su zvaničnici.

Zahvaljujući na vrijednoj donaciji, ministarka zdravlja Crne Gore, Jelena Borovinić Bojović, rekla je da je Mađarska, kao i mnogo puta do sada, pokazala visok stepen solidarnosti i prijateljstva prema Crnoj Gori.

„Imam posebno zadovoljstvo da obavijestim crnogorske građane da je Mađarska donirala našoj zemlji 200 hiljada Sinofarm vakcina, što je od neprocjenjivog značaja jer dolazi u pravom trenutku u Crnu Goru“, istakla je ministarka zdravlja, navodeći da će se na taj način nastaviti masovna vakcinacija i zaštita od koronavirusa.

Ona je zahvalila mađarskom ambasadoru u Crnoj Gori, Jožefu Neđešiju, Vladi Mađarske, ministru vanjskih poslova, a posebno ministru ljudskih resursa, Miklošu Kašleru, navodeći da su oni “zajedničkim aktivnostima uspjeli da obezbijede veoma vrijedu donaciju za Crnu Goru”.

Ponovo je pozvala građane koji do sada nisu primili vakcinu protiv koronavirusa da se vakcinišu i poštuju epidemiološke mjere.

„Ovo je prilika i da još jednom pozovem naše građane, koji to do sada nijesu učinili, da se vakcinišu, kao i da poštuju mjere, jer će na taj način zaštiti svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih“, naglasila je Borovinić Bojović.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je trenutno aktivno 278 slučajeva, od kojih se 29 nalaze na bolničkom liječenju. Obje doze vakcine protiv koronavirusa do sada je primilo nešto više od 140.000 građana.

Od početka pandemije, u Crnoj Gori, koja ima oko 620.000 stanovnika, zvanično je preko 100.000 osoba bilo inficirano koronavirusom, od kojih je 1619 preminulo.

XS
SM
MD
LG