Linkovi

Šef diplomatije Crne Gore: Ako ne bude dogovora sa Hrvatskom, tu su međunarodni instrumenti


Ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović (desno) (Foto: VOA/Jovo Radulović)
Ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović (desno) (Foto: VOA/Jovo Radulović)

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović kazao je u četvrtak, da je "očigledno da između Crne Gore i Hrvatske postoje teme koje nijesu riješene", ali i da je "očigledno da Hrvatska podržava evropske integracione napore Crne Gore".

On je, komentarišući mogućnost rešavanja otvorenih pitanja sa Hrvatskom oko broda Jadran i ploče u logoru Morinj, kazao da će Crna Gora i Hrvatska otvorena pitanja rješavati razgovorom, a "ako u dogledno vrijeme ne bude postignut dogovor, postoje međunarodni instrumenti za njihovo rješavanje".

„Hrvatski kolega i ja smo se saglasili da ta pitanja i teme rješavamo kroz dogovor i razgovor. Ukoliko u dogledno vrijeme ne uspijemo da postignemo dogovor o nekim od tih pitanja, postoje i drugi uobičajeni međunarodni instrumenti za to“, rekao je Ivanović odgovarajući na pitanja novinara.

Filip Ivanović o rešavanju otvorenih pitanja sa Hrvatskom - brodu "Jadran" i ploči u Morinju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Ivanović je, takođe, kazao da "Hrvatska strana u tim pitanjima ima određene dobre argumenti, ali da i Crna Gora, takođe, ima dobre argumente".

„Te argumente ćemo razmjenjivati u dobroj i srdačnoj atmosferi, kao što smo ih razmjenjivali i prilikom ranijih susreta“, naveo je Ivanović.

Otvorena pitanja Crne Gore i Hrvatske ponovo su aktuelizovana nakon izjave crnogorskog ministra odbrane Dragana Krapovića da će sporna pitanja sa Hrvatskom, ako ne budu riješena dijalogom završiti na međunarodnim sudovima, a njegov hrvatski kolega regovao je otkazivanjem planiranog susreta sa Krapovićem.

Krapović je, govoreći o spornim pitanjima sa Hrvatskom, nedavno saopštio da Crna Gora školski brod Jadran smatra svojim vlasništvom i da se o poluostrvu Prevlaka treba dogovarati, ili ići na međunarodni sud. On se založio za promjenu natpisa na spomen ploči u logoru Morinj, gdje piše da je “tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku 1991-1992 ovdje bio logor za zatočene hrvatske civile i branioce”.

Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić je, posle izjave crnogorskog kolege, otkazao planirani susret sa njim u Tivtu uz komentar da stavovi ministra Krapovića "ne ostavljaju prostor za razgovor i potpuno odudaraju od stavova Hrvatske i istorijskih činjenica".

Iz Zagreba je, takođe, stigla poruka o mogućem uključivanju internacionalnih institucija o pitanju vlasništva nad brodom “Jadran” oko koga se dvije države spore decenijama.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, za HRT, je kazao da je to "hrvatski brod koji se u trenutku raspada bivše države našao na remontu u Tivtu i tu ostao".

"Mi ga smatramo otuđenom imovinom i tražimo da se vrati u matičnu luku Split. Ako to ne možemo riješiti bilateralno i dogovorom, možemo razmotriti mogućnost uključivanja međunarodnih sudova", naveo je Grlić - Radman.

Brod "Jadran", bio je do 1991. školski brod Jugoslavenske ratne mornarice sa matičnom lukom Split. Taj brod je 1991. poslat u Crnu Goru na remont. Od tog datuma traje spor oko vlasništva nad njim.

Hrvatska smatra da ima pravo nad brodom "Jadran", jer je svoju bazu imao u Splitu. Nakon poćetka rata u bivšoj SFRJ dogovoreno je, međutim, da se imovina koja se na početku sukoba nalazila na teritoriji pojedinih republika može smatrati i njihovim vlasništvom, a "Jadran" je tada bio na remontu u Tivtu, pa je ostao u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG