Linkovi

Do Kvon ostaje u pritvoru, ukinuta odluka o prihvatanju jemstva


Crnogorska policija privodi pojedinca za koga se veruje da je Do Kvon, osnivač Teraform Labs i jedan od najtraženijih svetskih begunaca, 24. marta 2023. (Foto: AP/Risto Božović)
Crnogorska policija privodi pojedinca za koga se veruje da je Do Kvon, osnivač Teraform Labs i jedan od najtraženijih svetskih begunaca, 24. marta 2023. (Foto: AP/Risto Božović)

Državljani Južne Koreje, Do Kvon i Han Čan Jun, ostaće u Istražnom zatvoru u Spužu jer je Viši sud u Podgorici, na zahtjev tužilaštva, u srijedu ukinuo nedavnu odluku Osnovnog suda da prihvati jemstvo za odbranu sa slobode dvojice Korejanaca optuženih za falsifikovanje isprava.

Portparolka Višeg suda u Podgorici, Marija Raković, kazala je za Glas Amerike da je “odluka vraćena prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, tako da će o predlogu za određivanje jemstva ponovo odlučivati prvostepeni sud”.

“Za sada oni ostaju u Spužu”, kazala je Raković, dodajući da ne može da govori o razlozima ukidanja jemstva za Hon Čand Juna i Do Kvona, nekadašnjeg “kralja kripto valuta” koga SAD i Južna Koreja potražuju zbog prevara na tržištu kripto valuta teških desetine milijardi dolara.

Prethodno je 12. maja Osnovni sud u Podgorici prihvatio jemstvo od po 400.000 eura državljanima Južne Koreje Do Kvonu i Hon Čand Junu i odredio da se, po uplati novca, puste na slobodu.

Do Kvon je uhapšen sredinom marta, zajedno sa sunarodnikom Hon Čand Junom, prilikom pokušaja da napuste Crnu Goru.

Protiv Do Kvona i njegovog saputnika Osnovno državno tužilaštvo podnijelo je u martu optužni predlog zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo falsifikovanje isprave.

On je u Osnovnom sudu u Podgorici negirao krivicu za falsifikovanje isprava, koju mu crnogorske vlasti stavljaju na teret.

Zvaničnici u Crnoj Gori saopštili su ranije da su SAD i Južna Koreja raspisale međunarodne potjernice protiv Do Kvona, kao i da će odluka o izručenju biti donesena nakon postupka koji se protiv njega vodi u Crnoj Gori.

Prema crnogorskom zakonodavstvu, za krivično djelo falsifikovanje isprava predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

U slučaju da bude osuđen za falsifikovanje isprava, Do Kvon bi, prema ranijim izjavama crnogorskih zvaničnika, mogao biti izručen tek nakon izdržavanja kazne u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG