Linkovi

Prihvaćeno jemstvo, Do Kvon i Hon Čand Jun braniće se sa slobode


Crnogorska policija privodi pojedinca za koga se veruje da je Do Kvon, osnivač Teraform Labs i jedan od najtraženijih svetskih begunaca, 24. marta 2023. (Foto: AP/Risto Bozovic)
Crnogorska policija privodi pojedinca za koga se veruje da je Do Kvon, osnivač Teraform Labs i jedan od najtraženijih svetskih begunaca, 24. marta 2023. (Foto: AP/Risto Bozovic)

Osnovni sud u Podgorici prihvatio je ponuđeno jemstvo od po 400.000 eura okrivljenim državljanima Južne Koreje Do Kvonu i Hon Čand Junu i odredio da se, po uplati tog iznosa, puste na slobodu.

Južnokorejski biznismen Do Kvon, koga SAD i Južna Koreja potražuju zbog sumnje u prevaru na tržištu kriptovaluta tešku 40 milijardi dolara, uhapšen je sredinom marta, zajedno sa sunarodnikom Hon Čand Junom, prilikom pokušaja da napuste Crnu Goru. On je juče je u Osnovnom sudu u Podgorici negirao krivicu za falsifikovanje isprava, koju mu crnogorske vlasti stavljaju na teret.

U saopštenju Osnovnog suda je navedeno da je prema okrivljenima određena i mjera nadzora - zabrana napuštanja stana, koju će izvršiti policija.

"Ukoliko okrivljeni pobjegnu ili prekrše mjeru nadzora, jemstvo propada i unosi se u poseban razdjel budžeta za rad sudova", piše u saopštenju.

“Cijeneći navedeni predlog branioca i mišljenje zastupnika optužbe, sud je imao u vidu težinu krivičnog djela koje im se stavlja na teret, lične i porodične prilike okrivljenih, njihovo imovno stanje, kao i imovno stanje lica koja daju jemstvo, pa je našao da mogućnost gubitka položenog jemstva u iznosu od po 400.000,00 eura djeluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljene da ih odvrati od svake želje za bjekstvom. Osim toga, sud je imao u vidu i da je u toku postupka neophodno preduzeti provjeru autentičnosti putnih isprava i ličnih karata navodno izdatih od strane nadležnog organa Belgije, usljed čega je neizvjesna dužina trajanja ovog postupka”, saopštili su iz suda.

Protiv Do Kvona i njegovog saputnika Osnovno državno tužilaštvo podnijelo je u martu optužni predlog zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo falsifikovanje isprave.

Zvaničnici u Crnoj Gori saopštili su ranije da su SAD i Južna Koreja raspisale medjunarodne potjernice protiv Do Kvona, kao i da će odluka o izručenju biti donesena nakon postupka koji se protiv njega vodi u Crnoj Gori.

Prema crnogorskom zakonodavstvu, za krivično djelo falsifikovanje isprava predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

U slučaju da bude osuđen za falsifikovanje isprava, Do Kvon bi, prema ranijim izjavama crnogorskih zvaničnika, mogao biti izručen tek nakon izdržavanja kazne u Crnoj Gori

XS
SM
MD
LG