Linkovi

Crna Gora: Optužni predlog protiv Do Kvona zbog falsifikovanja isprava


Zgrada tužilaštva u Podgorici (Foto: RFE/RL)
Zgrada tužilaštva u Podgorici (Foto: RFE/RL)

Crnogorski tužioci podnijeli su sudu predlog optužnice protiv dvojice državljana Južne Koreje, uključujući i bivšeg “kralja kriptovaluta” Do Kvona koga potražuje i SAD, zbog falsifikovanja isprava sa kojima su boravili u Crnoj Gori.

Do Kvon, koga američke i južnokorejske vlasti sumnjiče za prevaru na tržištu kriptovaluta tešku više od 40 milijardi dolara, uhapšen je prošlog mjeseca, zajedno sa sunarodnikom Hon Čand Junom, prilikom pokušaja da napuste Crnu Goru.

“Prikupili smo dovoljno dokaza i čekamo odluku suda”, rekao je za Glas Amerike rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Duško Milanović.

On je rekao da je tužilaštvo zatražilo i produženje pritvora za Do Kvona, čije izručenje su zvanično zatražile SAD i Južna Koreja, te da će od odluke suda zavisiti i naredni koraci tužilaštva.

U međuvremenu, Osnovni sud u Podgorici saopštio je da je produžen pritvor Do Kvonu i Čand Junu zbog opasnosti od bjekstva.

“Podnijet optužni predlog protiv okrivljenih C.J.H. i K.D.H. zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo falsifikovanje isprave i produžen pritvor okrivljenima jer i dalje postoji opasnost od bjekstva", rekli su iz Osnovnog suda i dodali da je glavni pretres određen za 11. maj.

Prema crnogorskom zakonodavstvu, za krivično djelo falsifikovanje isprava predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

U slučaju da bude osuđen za falsifikovanje isprava, Do Kvon bi, prema ranijim izjavama crnogorskih zvaničnika, mogao biti izručen tek nakon izdržavanja kazne u Crnoj Gori.

Ministar pravde Marko Kovač ranije je rekao da odluka o tome koja bi država mogla imati prednost za ekstradiciju zavisi od težine izvršenja krivičnog djela, mjesta izvršenja ili redosljeda dostavljanja zahtjeva za izručenje.

XS
SM
MD
LG