Linkovi

Budžet Crne Gore za 2023. 2,85 milijardi eura, nedostaje 705 miliona


ARHIVA: Sednica Vlade Crne Gore (Foto: Flickr/Vlada Crne Gore)
ARHIVA: Sednica Vlade Crne Gore (Foto: Flickr/Vlada Crne Gore)
Predlogo zakona o budžetu Crne Gore za 2023.projektovan je na 2,85 milijardi eura, saopšteno je na konferenciji za novinare koju je Vlada organizovala nakon sjednice u ponedeljak.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je "bužetom prvi put predviđen rast plata u javnoj administraciji, prosvjeti i Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno policiji".

"Prvi put se uvodi dječiji dodatak za svu djecu Crne Gore i prvi put su predviđena sredstva za novorođenčad", dodao je Abazović.

Prema riječima Abazovića "ovo je najveći kapitalni budžet koji je Crna Gora ikada imala"

On je, takođe, saopštio da je rast crnogorske ekonomije 7,7 odsto, a da se naredne godine očekuje rast 5 procenata".
Intervju sa crnogorskim ministrom finansija
please wait

No media source currently available

0:00 0:22:58 0:00
Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da budžet od 2,85 milijardi eura, ili 165 miliona eura više nego prošle godine, ima za cilj da se sačuva životni standard građana, dodajući da su budžetom predviđena "nikad veća socijalna davanja".

Damjanović objašnjava da će ukupna socijalna izdvajanje dostići 785 miliona eura, što je 45 miliona više nego ove godine.

"Opredijelili smo još 35 miliona eura za povećanje penzija naredne 2023. godine, za povećanje plata u javnom sektoru, državnoj upravi u širemi i užem smislu uključujući posvjetu, zdravstvo i javnu upravu”. On tvrdi da nisu posrijedi populističke mjere.

Crnogorski ministar finansija navodi da su "nedostajuća sredstva za narednu godinu predviđena na nivou od 705 miliona eura, a predviđen je i limit za zaduženje naredne godine do 600 miliona eura", naglašavajući da predviđeni limit "neće biti potreban u punoj mjeri" .
XS
SM
MD
LG