Linkovi

Početak nastave u Crnoj Gori: Prva nedjelja onlajn, škole biraju između dva modela


Đaci prvaci prvog dana škole u Podgorici, 30. septembra 2020. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
Đaci prvaci prvog dana škole u Podgorici, 30. septembra 2020. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore saopštilo je u utorak da će se prva nedjelja drugog polugodišta, koje počinje 18. januara, u crnogorskim školama odvijati onlajn, nakon čega će škole birati između dva modela nastave.

Prema navodima zvaničnika, prvi model podrazumijeva da svi đaci idu u školu, uz poštovanje mjera, dok drugi model nalaže da đaci prvog, drugog i trećeg razreda osnovne škole prisustvuju nastavi, dok bi stariji razredi u školu išli naizmjenično.

"Nakon toga će škole birati jedan od dva ponuđena modela u skladu sa svojim prostornim i kadrovskim kapacitetima", rekao je Martin Ćalasan, šef Radne grupe zadužene za pripremu modela za organizaciju nastave u drugom polugodištu i kandidat za državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Ćalasan je naveo da je ministarka Vesna Bratić obrazovala radni tim koji je bio zadužen da pripremi organizaciju nastave tokom drugog polugodišta, u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama protiv širenja koronavirusa.

"Preporuka vezana za primjenu drugog modela u srednjim školama je da učenici četvrtog razreda obavezno idu u školu, dok se učenici ostalih razreda naizmjenično smjenjuju u školi”, rekao je Ćalasan i dodao da je obaveza da se praktični dio nastave održava, kako u školi, tako i kod poslodavca.

Pored toga, on je rekao da će se nastava za opšte-obrazovne predmete izvoditi naizmjenično - i u školama i onlajn, o čemu će odlučivati škole.

“Ako uprave škola ne budu zadovoljne primjenjivanjem nekog modela u nastavi i ako se on u praksi pokaže nefunkcionalnim, ili ako dođe do promjene epidemiološke situacije, škole mogu preću na drugi model organizacije nastave”, rekao je, ističući da je najbolji model, kada je u pitanju kvalitet odrzavanja nastave, “da sva djeca budu u školi”.

XS
SM
MD
LG