Linkovi

Verbalni duel Kine i Japana u UN


Kineski ministar spoljnih poslova Jang Djieči tokom govora u Generalnoj skupštini UN, 27. septembar 2012.
Kineski ministar spoljnih poslova Jang Djieči tokom govora u Generalnoj skupštini UN, 27. septembar 2012.

Predstavnici Kine i Japana razmenili su oštre reči oko spornih ostrva Senkaku/Diaoju na zasedanju Generalne skupštine UN.

Kineski ministar spoljnih poslov Jang Djieči je u govoru u Generalnoj skupštini UN u četvrtak osudio nedavnu kupovinu spornih ostrva u Istočnom kineskom moru od strane japanske vlade, rekavši da je ona „nezakonita i nevažeća“.

Djieči je takodje rekao da taj potez predstavlja „tešku povredu“ teritorijalnog integriteta Kine i da ne može da promeni činjenicu da je Japan „ukrao od Kine pomenuta ostrva", koja se na japanskom zovu Senkaku, a na kineskom - Diao-ju.

Zamenik japanskog ambasadora u UN je na to uzvratio da su pomenuta ostrva integralni deo japanske teritorije na osnovu istorijskih činjenica i medjunarodnog prava i da su teritorijalni zahtevi Kine, kao i Tajvana, u odnosu na ostrva novijeg datuma, odnosno da potiču iz 70-ih godina prošlog veka.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton se juče sastala sa kineskim šefom diplomatije Jangom Djiečijem u Njujorku i apelovala na obe strane „da hladne glave prevladaju“ i da reše spor mirnim putem.
XS
SM
MD
LG