Linkovi

Bo Šilaj će biti izveden preden sud


Bo Šilaj (arhivski snimak)
Bo Šilaj (arhivski snimak)

Kineski državni mediji objavili su da je smenjeni političar Bo Šilaj isključen iz članstva vladajuće Komunističke partije i da će mu biti sudjeno.

Državna agencija Šinhua navela je da će Bo, koji je u centru najvećeg političkog skandala u zemlji tokom poslednjih decenija i koji je nekada smatran zvezdom u usponu u kineskoj politici, biti suočen sa optužbama za korupciju, zloupotrebu položaja, uzimanje mita i neprilične veze sa više žena.

Agencija je dodala da su Boove akcije izazvale teške posledice i da su u ogromnoj meri oštetile reputaciju partije i države. Bo, koji nije viđen u javnosti već mesecima, smenjen je sa svih funkcija u partiji ranije ove godine kada su vlasti postale svesne optužbi da je njegova supruga Gu Kailaj umešana u ubistvo jednog britanskog biznismena.

U posebnom izveštaju, Šinhua je najavila da će 18. kongres komunističke partije, na kojem će početi osetljivi proces prenosa vlasti na novu generaciju kineskih lidera, koji se obavlja jednom u deset godina, početi 8. novembra u Pekingu.
XS
SM
MD
LG