Linkovi

Bo Šilaj će biti izveden preden sud


Bo Šilaj (arhivski snimak)

Kineski državni mediji objavili su da je smenjeni političar Bo Šilaj isključen iz članstva vladajuće Komunističke partije i da će mu biti sudjeno.

Državna agencija Šinhua navela je da će Bo, koji je u centru najvećeg političkog skandala u zemlji tokom poslednjih decenija i koji je nekada smatran zvezdom u usponu u kineskoj politici, biti suočen sa optužbama za korupciju, zloupotrebu položaja, uzimanje mita i neprilične veze sa više žena.

Agencija je dodala da su Boove akcije izazvale teške posledice i da su u ogromnoj meri oštetile reputaciju partije i države. Bo, koji nije viđen u javnosti već mesecima, smenjen je sa svih funkcija u partiji ranije ove godine kada su vlasti postale svesne optužbi da je njegova supruga Gu Kailaj umešana u ubistvo jednog britanskog biznismena.

U posebnom izveštaju, Šinhua je najavila da će 18. kongres komunističke partije, na kojem će početi osetljivi proces prenosa vlasti na novu generaciju kineskih lidera, koji se obavlja jednom u deset godina, početi 8. novembra u Pekingu.
XS
SM
MD
LG