Linkovi

Nova optužnica u Kini vezana za Šilaj skandal


 Bo Šilaj
Bo Šilaj

Zvanična novinska agencija Šinhua navodi da su tužioci u centralnom gradu Čengduu podigli optužnicu protiv Vanga Ližuna

Kineski državni mediji izveštavaju da je bivši šef policije koji je razotkrio detalje velikog skandala u okviru Komunističke partije optužen za pokušaj bekstva iz zemlje, zloupotrebu vlasti i primanje mita.

Zvanična novinska agencija Šinhua navodi da su tužioci u centralnom gradu Čengduu podigli optužnicu protiv Vanga Ližuna posle njegovog saslušanja i razgovora sa njegovim braniocem. Nije rečeno gde će mu biti suđeno.

Vang je bio šef javne bezbednosti u obližnjemg radu Čongkingu u februaru kada je pobegao u američki konzulat u Čengduu kako bi obavestio američke diplomate o skandalu i ubistvu u koje je bila umešana supruga njegovog moćnog šefa, Boa Šilaja. Vang je izgubio podršku Boa i pre no što je potražio pribežište u američkom konzultatu. Nekoliko sati kasnije on je napustio američki konzulat da bi ga potom uhapsile kineske vlasti.

Vangovo svedočenje je navelo kinesko rukovodstvo da u martu smeni Boa sa položaja lidera Komunističke partije u Čongkingu zbog janosti nepoznatih disciplinarnih prekrašaja. Bo je prethodno bio zvezda u usponu u vladajućoj partiji i kandidat za unapredjenje.
XS
SM
MD
LG