Linkovi

CG: Uhapšeni napadači na transrodnog muškarca


Zastava duginih boja koja simbolizuje LGBT populaciju na Paradi ponosa u Podgorici
Zastava duginih boja koja simbolizuje LGBT populaciju na Paradi ponosa u Podgorici

Crnogorska policija saopštila je da je uhapsila tri osobe koje su u srijedu pretukle transrodnog muškarca nakon što su ga izvukli iz njegove kuće u Kolašinu.

“Službenici Uprave policije su u kratkom roku rasvijetlili napad na transrodnu osobu koji se dogodio u srijedu 28. avgusta 2019. godine u Kolašinu i lišili slobode tri lica”, piše u saopštenju Uprave policije.

Policija navodi da su službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, zajedno sa svojim kolegama iz Centra bezbjednosti Podgorica, u glavnom gradu lišili slobode Kolašince S.K (33), R.V (30) i B.V. (30), “zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nasilničko ponašanje na štetu transrodne osobe”.

“Trojica osumnjičenih za napad na transrodnog muškarca će biti uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužiocu”, kažu u policiji i dodaju da su njihovi službenici, nakon što im je napad prijavljen, “obezbijedili medicinsku i svaku drugu vrstu pomoći i podrške oštećenom licu”.

Transrodni muškarac napadnut je u noći izmedju srijede i četvrtka ispred svoje kuće u Kolašinu.

Lokalni mediji javili su da su napadači prethodno kucali na njegova vrata, a zatim ga nasilno izvukli u dvorište i tukli dok se nije onesvijestio.

LGBT zajednica oštro je osudila napad i pozvala političare da prekinu sa govorom mržnje prema njenim članovima, ocjenjujući da to doprinosi porastu nasilja prema LGBT osobama.

XS
SM
MD
LG