Linkovi

CG: Radulović na čelu Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije


Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović (gov.me)
Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović (gov.me)

Novoizabrani predsjednik Agencije za sprječavanje korupcije je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović, odlučeno je većinom glasova članova Savjeta tog tijela na sjednici održanoj u utorak.

Nakon izbora za predsjednika ASK, Radulović je saopštio da od Agencije “traži dvije vrste informacija - kredita koji je dobio direktor Sreten Radonjić i druge osobe koje se pominju u spisku stanova i povoljnih stambenih kredita koji je nedavno objavila Vlada”.

“Već do sljedeće sjednice nešto da imamo”, zatražio je Radulović i dodao da je pred Savjetom ASK teška godina, koja uključuje i reformu izbornog zakonodavstva.

Radulović je kazao da je “to pitanje u najmanju ruku problematično, dodajući da je dobro što je veo tajnosti skinut sa takve informacije”. “Mi smo svi zabrinuti vezano za funcionisanje tih institucija”, rekao je Radulović i dodao da je na Agenciji da preispita u kojoj mjeri je došlo do kršenja Zakona.

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije odbio je da uvrsti u dnevni red inicijativu njenog člana Zlatka Vujovića za formiranje radne grupe za kontrolu postupanja direktora Agencije Sretena Radonjića koji se odnosi na provjeru kartona onih koji su dobili stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima.

Vujovićev predlog podrazumijevao je petočlanu Radnu grupu koji bi činila tri člana ASK i po jedan iz Centra za gradjansko obrazovanje i Instituta Alternativa, ali su ostali članovi, uključujući i Radulovića, glasali protiv.

On je od Savjeta tražio punu informaciju o tome da li je direktor Radonjić prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, odnosno da li je ASK zakonito prijavio kredit od 40,000 koji je dobio od Vlade pod povlašćenim uslovima.

On je, takodje, zatražio i provjeru svih državnih funkcionera koji su dobili stan ili stambeni kredit za vrijeme mandata premijera Duška Markovića, čija je Vlada nedavno objavila spisak funkcionera dobitnika -za prosječnog gradjanina nezamislivo povoljnih - kredita ili stanova.

“Očekujem od vas informaciju... da li su i ta lica prijavila imovinu”, rekao je Vujović i dodao da je “riječ od potencijalnog sistemskom kršenju Zakona o sprječavanju korupcije”

Direktor ASK Sreten Radonjić Radonjić je odgovorio da se trudi da ni u saobraćaju ne napravi prekršaj, “a ne neku veću povreda (zakona), i dodao da Agencija već radi na provjeri imovinskih kartina dobitnika stanova i kredita.

Radonjić se saglasio sa novoizabranim predsjednikom ASK da će biti dosta posla, navodeći da je to tijelo za tri godine pokrenulo postupak protiv 1,500 funkcionera, kao i da “nijedna Agencija u okruženju nema takve rezultate”

XS
SM
MD
LG