Linkovi

Černobil kao egzotična turistička destinacija


Napušteni zabavni park u Pripjatu, gradu u blizini nuklearne elektrane Černobil
Napušteni zabavni park u Pripjatu, gradu u blizini nuklearne elektrane Černobil

Svake godine hiljade turista posete Černobil, a broj zainteresovanih postojano raste, a oni koji su ga obišli, slažu se da je poseban, jer je to jedino mesto na planeti na kojem se takozvani Sudnji dan - već odigrao...

Ranije ove nedelje obeleženo je tri decenije od eksplozije u nuklearnoj elektrani Černobil, posle koje se radioaktivni oblak nadvio nad velikim delom Evrope. Danas je to mesto postalo vrlo popularna turistička atrakcija, naročito za strance. Novinari Glasa Amerike posetili su nedavno zabranjenu zonu u Černobilu, da bi utvrdili šta je to što privlači ljude.

Među stranim turistima su: Amerikanci, Austrijanci, Česi i Šveđani, koji posećuju mesto iz različitih razloga :

“Radoznala sam“, kaže Loren Skot iz SAD.

Brat Denija Robertsa, Amerikanca zaposlenog u Kijevu, želeo je fotografiju tog mesta.

“Zna o Černobilu više od svih. Ovaj grad je postao tužni simbol poznat širom sveta“.

Belgijski inženjer Fransoa Duaje, došao je da vidi ogroman sarkofag kojim je pokriven reaktor.

“Znam da mnoge francuske kompanije ovde obavljaju posao, pa sam želeo da vidim kako je urađeno“.

Uz zvuke koji dopiru iz detektora za radijaciju, ali i cvrkut ptica, turisti obilaze napuštene zgrade. U sred rastinja, nižu se zgrade… skladište, klub, obdanište...

U černobilskoj zabranjenoj zoni, koja je veličine Luksemburga, kriju se mnoga iznenađenja.

Ogromna građevina nekada je bila tajni vojni objekat opremljen radarom, koji je mogao da otkrije lansiranja raketa na drugoj strani planete. Zapadnjaci su ga zvali Ruski detlić, jer je slao specifičan zvuk preko radio talasa.

Turisti se zatim autobusima prebacuju do grada duhova Pripjata, čiji su stanovnici trećeg dana od eksplozije morali da napuste grad. Vlasti su im saopštile da će grad biti opran i očišćen, posle čega će moći da se vrate u svoje kuće. Rečeno im je da nište ne nose sa sobom, priča turistički vodič Vita Poljakova.

“Strancima morate da opbjasnite širu sliku, naspram pozadine onoga što se dogodilo. Stranac mora da shvati zašto se to dogodilo, zašto su stanovnici Sovjetskog Saveza mislili na jedan, a ne na drugi način“.

Jednu od prvih kompanija koja je počela da dovodi turiste u obilazak Černobila, osnovao je čovek koji je radio je na sanaciiji havarije Sergej Mirnji.

“Od tada je znatno smanjen nivo radijacije, tako da je kratak obilazak potpuno bezbedan. U poređenju sa radijacijom, koju sam ranije mogao da izmerim, nivo je smanjen hiljadu puta, što predstavlja ogroman uspeh u prevazilaženju posledica“.

Svake godine hiljade turista posete Černobil, a broj zainteresovanih postojano raste. Časopis “Forbs” nazvao ga je “najegzotičnijim mestom za turizam na Zemlji”. Oni koji su ga obišli, slažu se da je poseban, jer je to jedino mesto na planeti na kojem se takozvani Sudnji dan - već odigrao.

XS
SM
MD
LG