Linkovi

Deset miliona dolara žrtvama Černobila


Četvrti reaktor nuklearne elektrane u Černobilu

Sjedinjene Države su obećale 10 miliona dolara pomoći žrtvama katastrofe u Černobilu u okviru obeležavanja tridesete godišnjice te, kako se veruje, najveće nuklearne nesreće na svetu.

26. aprila 1986. godine u Memorijalnoj atomskoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin na severu Ukrajine, došlo je do eksplozije na četvrtom reaktoru.

U prvim danima posle eksplozije evakuisano je 350 hiljada gradjana, ali je oko 5,5 miliona ostalo da živi u tom području. Prema podacima ukrajinske vlade, do sada je umrlo više od četiri hiljade ljudi koji su radili na sanaciji terena, a više od 100 hiljada ih je umrlo od posledica radijacije, najviše od raka štitne žlezde.

Najavljana američka pomoć je dodatnih 10 miliona na već više od 400 miliona dolara pomoći koje su Sjedinjene Države izdvojile za međunarodnia nastojanja da se pomogne Ukrajini da Černobil ponovo transformiše u ekološki bezbedno područje.

Oko 40 zemalja uložilo je sredstva u projekat vredan 2,3 milijarde dolara kako bi se izgradila struktura oko zgrade u kojoj se nalazi reaktor iz Černobila, a zatim započeo rad na uklanjanju reaktora i njegovog radioaktivnog otpada.

Cilj je da se mesto nekadašnje katastrofe pretvori u ekološki bezbedno i stabilno područje.

XS
SM
MD
LG