Linkovi

Černobil: Radijacija i posle 30 godina


Pre 30 godina, 26. aprila 1986. godine, dogodila se najveća mirnodopska nuklearna katastrofa u istoriji, kada je u nuklearnoj elektrani Černobil četvrti reaktor eksplodirao i poslao radioaktivni oblak koji je izazvao kontaminaciju globalnih razmera.

Danas je polaganjem venaca u Kijevu odata pošta žrtvama Černobila. Jedan student, Oleksander Titarenko kaže da katastrofa ne sme da se zaboravi:

“Ovde smo došlli da položimo cveće u znak sećanja na heroje koji su dali važan doprinos našoj istoriji, koji su ispoljili svoju hrabrost nastojeći da nekako spreče katastrofu. Na današnji dan prošlo je 30 godina od eksplozije u nuklearnoj elektrani Černobil, koja je pogodila našu planetu i mislim da posledice ostaju.”

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i ostali politički lideri prisustvovali su svečanosti polaganja venaca kod spomenika “Heroji Černobila” i “Vojnici Černobila” u Kijevu.

Prilikom eksplozije odmah su poginule dve osobe, dok je još 29 osoba umrlo u narednih nekoliko nedelja. Procenjuje se da je više hiljada ljudi umrlo narednih godina od raka i drugih bolesti, kao posledica radijacije.

Više od 200 tona uranijuma se još nalazi na mestu havarije, zbog čega postoji bojazan da bi moglo da dodje do dodatne radijacije sa tog opasnog mesta, koje neće biti bezbedno još najmanje sto godina.

Juče su međunarodni donatori obećali dodatnih 99 miliona dolara pomoći za konačno saniranje lokacije nuklearne elektrane kako bi to mesto ekološki bilo sigurno. Reaktor je sada ogromno gradilište sa kranovima koji se uzdižu iznad ostataka bivše elektrane.

Trideset godina posle katastrofe, radijacija u Černobilu i dalje je na opasnom nivou. Oko sedam hiljada radnika nastavlja da radi na tom projektu. Njihov broj je toliko veliki kako bi se ograničilo vreme koje provode na kontaminiranoj lokaciji.

XS
SM
MD
LG