Linkovi

CBCG: MMF spreman da nastavi podršku Crnoj Gori


Guverner CBCG Radoje Žugić rukuje se sa zamjenikom izvršnog direktora MMF-a Ričardom Dornboskom

Centralna banka Crne Gore (CBCG) saopštila je da je Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman da nastavi podršku Crnoj Gori na planu daljeg unapređenja fiskalne i finansijske stabilnosti.

CBCG je to saopštila nakon sastanka guvernera Radoja Žugića sa zamjenikom predsjednika izvršnog odbora MMF-a Ričardom Dornbošom, na kojem je bilo riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, uz poseban osvrt na stanje u bankarskom sektoru.

Prema istom saopštenju, Žugić je upoznao Dornboša sa ostvarenim indikatorima poslovanja banaka koji su i tokom ove godine nastavili pozitivne tendencije iz prethodne.

"Uz rast kreditne aktivnosti i depozita, nivoi likvidnosti i solventosti su održani iznad zakonskog minimuma, dok se nastavlja pad nivoa loših kredita i kamatnih stopa, posebno kod kredita plasiranih prema realnom sektoru", saopštila je ta institucija.

Žugić je predstavio i intenzivne regulatorne aktivnosti CBCG, usmjerene na usaglašavanje aktivnosti sa direktivama Evropske unije, uvođenje najboljih praksi i jačanje supervizorskih funkcija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG