Linkovi

Muzička industrija se bori sa drogom i alkoholom


Američka pop zvezda Vitni Hjuston preminula je 11. februara 2012, u 49. godini.
Američka pop zvezda Vitni Hjuston preminula je 11. februara 2012, u 49. godini.
Smrt popularnih zabavljača Vitni Hjuston i Majkla Džeksona, povezana sa drogom, usmerila je pažnju na prekomerno korišćenje droge i alkohola i u industriji zabave i van nje. Kako izgleda, u posebnoj opasnosti su slavne ličnosti.

Šokantne priče su dobro poznate – glumci i muzičari umiru od droge. Kokain je doprineo smrti Vitni Hjuston u februaru.

Hit Ledžer, među čijim filmovima je i „Mračni vitez“, preminuo je 2008. od nenamerne prekomerne upotrebe lekova na recept. Majkl Džekson je umro 2009, kada mu je lekar dao smrtonosnu dozu sedativa „Propofol“.

Stručnjaci kažu da su zabavljači – bez obzira što je korišćenje droge rasprostranjeno i šire – ranjiviji, jer mnogo vremena provode na putu i u intenzivnim nastupima na sceni.

Bob Forest je muzičar koji je zavisnik i - savetnik zavisnika.

Ima mnogo slobodnog vremena, mnogo putovanja, dosade, sedenja, mnogo zaludnih sati. Zbog toga naginjete – barem je to moj slučaj i većine mojih prijatelja – da ako ništa drugo, prekomerno pijete.“

Prekomerna upotreba droge i alkohola je veoma opasna za zabavljače...kaže Nil Portnou, predsednik Muzičke akademije i dobrotvorne organizacije „Mjuzikers“ (MusiCares).

„Sve to se ponekad protegne kroz duži period vremena, u kojem poneko može i da odoli problemima koji dolaze sa slavom i bogatstvom. A ponekad se to događa vrlo brzo i nekom ko je vrlo mlad. To znači da nisu svi spremni da odole takvim izazovima."

Doktor Čarls Sofi je psihijatar koji leči slavne ličnosti. On kaže da jedan broj zabavljača uz to pati od emocionalnih problema.

„Na primer, da li je tu anksioznost? Da li je poremećeaj raspoloženja? Poremećena pažnja, nešto što je doprinelo uspehu njihove kreativnosti i gde su stigli u tom pogledu, odnosno da li će im to sada postati nekakva smetnja?“

Bili Morison je gitarista koji kaže da je svojevremeno mislio da je drogiranje prava stvar. On kaže da mnogi zabavljači razmišljaju u tim okvirima.

„Dostupnost droge i takozvani ‘kul’ faktor – koji sve više nestaje – igraju veću ulogu u industriji zabave nego u drugim profesijama.“

Muzički biznis je teško pogođen drogom i nedavnim smrtnim slučajevima. Ali to istovremeno i skreće pažnju na problem, kaže Harold Ovens iz Programa za pomoć muzičarima organizacije „Mjuzikers“.

Menadžeri, agenti, svi brinu o svojim umetnicima. Još jednom, njihovi muzičari se vraćaju na početak i treba im nekakvo vođstvo.“

On objašnjava da organizacija „Mjuzikers“ pomaže zabavljačima da se oporave.
Svi koji rade sa slavnim zavisnicima kažu da oporavak može da traje doživotno.
XS
SM
MD
LG