Linkovi

Bum industrije igara za mobilne uređaje


Predstavljanja nove video igre "Far Cry 3" u Los Anđelesu, 4. juna 2012.

Čak i male firme koje razvijaju igre za ovaj novi deo tržišta ostvaruju ogroman profit

Brzo širenje mobilnih uređaja dovelo je do rapidnog rasta industrije igara za te uređaje, koja bi ove godine mogla da zabeleži profit od 11 milijardi dolara. Izložba elektronske zabave, skraćeno nazvana E3, koja je ove nedelje održana u Los Anđelesu, prilika je za zaljubljenike u igre i stvaraoce igara da prikažu i testiraju svoje proizvode.

Rani kompjuteri bili su suviše spori da bi mogli da obrade ogromnu količinu podataka neopohodnu za realističnu sliku, zvuk i speciljane efekte. Kako su procesori postajali sve brži i jefitniji, proizvođači su uočili potencijal za veliko tržište i razvili konzole samo za video igre.

Danas, zahvaljujući vrlo brzim pametnim telefonima i drugim mobilnim uređajima otvoren je novi deo tržišta, na kojem velike kompanije polako gube prestiž.

Privatna firma “App Annie” sa sedištem u San Francisku analizira tržište video igara za mobilne uređaje. Njen zvaničnik Markos Sančes kaže da firme koje razvijaju igre za mobilne uređaje ostvaruju ogroman profit.

“Štaviše, samo jedna kompanija, sa jednom od Top 10 igara, može da ostvari prihod veći od milijardu dolara. Stoga, iz ugla aplikacija za mobilne uređaje, video igre su vrlo ozbiljna stvar i povezujemo ih sa prilično ozbiljnim prihodima”.

Sada, kada se taj poslovni model raširio na nekoliko različitih platform, relativno mlade firme prodiru u sve delove tržišta i ide im veoma dobro, kaže Jošio Osaki, potpredsednik Međunarodne grupe za razvoj.

“Video igre nisu više samo na konzolama. Primetan je trend ukrštanja platformi i hibridizacije. Imamo ‘Sony’, ‘Microsoft’, ‘Nintendo’. Imamo ‘EA’ (Electronic Arts), ‘Activision’, i tako dalje; ali takođe imamo ‘War Gaming and Riot Games’ koji su napravili ‘League of Legends’ ili mobilne kompanije kao što je ‘King’ sa igrama poput ‘Candy Crush’ ili ‘Kabam’ ili ‘Supercell’ sa ‘Clash of Clans’”.

Mnoge od ovih kompanija oslanjanju se na svoje posvećene igrače kako bi dobili sveže ideje, pa čak i na even tinejdžere, kao što je 17-godišnji Majkl Sejman iz Perua. IU nedavnom razgovoru za španski servis Glasa Amerike Sejman je govorio o svojim obavezama, kao najmlađi zaposleni u Fejsbuku.

“Radiću na sistemu pod nazivom ‘Pars’, koji je deo ‘Fejsbuka’ i radi sa mnogim aplikacijama, i oni se svi povezuju zajedno kroz ono što ‘Fejsbuk’ radi , i ono što komapanija unutar ‘Fejsbuka’ - ‘Pars’ - takođe radi”.

Softver “Pars” je dizajniran da pomogne drugima u razvijanju još većeg broja aplikacija za mobilne uređaje.
XS
SM
MD
LG