Linkovi

Ozbiljne video igre - ozbiljna karijera


Video igra koju je razvila američka vojska
Video igra koju je razvila američka vojska

Mladi u Sjedinjenim Državama počnu da igraju video igre sa 4 ili 5 godina, a količina vremena koje provode pred ekranima obično brine roditelje. Sada, medjutim, roditelji će možda početi da ohrabruju decu da igraju više igrica. Naime, sa sve bržim razvojem ozbiljnih video igara mladima je otvorena mogućnost da razviju karijeru u industriji tehnologije.

Džejson Kenjon obožava video igrice. Iako on smatra da je njegova privrženost igricama za stepen manja od zavisnosti, njegovi roditelji bili su zabrinuti.

“U najmanju ruku, nije im se dopalo. Rekli su, prestani i koncentriši se na pravu karijeru”, priseća se Kenjon, koji je medjutim drugačijeg mišljenja, "Ja mislim da je ovo prava karijera. Mislim da ću u odnosu na druge grane industrije, relativno lako pronaći posao pošto diplomiram za jedno 2 godine i zato mislim da me čeka svetla budućnost.”

Džejson je jedan od sve većeg broja studenata koji pokušavaju da pronadju posao u industriji tehnologije i video igara. On je član programa za razvoj igrica u Montgomeri koledžu u Merilendu.

“Budućnost video igara je vrlo svetla. Ta tehnologija prožima gotovo sve druge industrije – od vojne do unutrašnje bezbednosti, zdravstvenog osiguranja, bio-tehnologije i marketinga”, smatra profesorka u tom programu, Debra Salomon.

Ona dodaje da federalna vlada troši milione dolara na tehnologiju video igara koje koristi za obučavanje zaposlenih u različitim vladinim agencijama. Npr. američka vojska je razvila seriju video igara pod nazivom “američka armija”. Igre, koje mogu besplatno da se daunloduju, napravljene su kako bi pomogle mladim Amerikancima da eventualno pronadju odgovarajuće zaposlenje u vojsci.

Dejvid Veršo je finansijski direktor vodeće kompanije za razvoj video igara sa sedištem u okolini Vašingtona "Vil Interaktiv". Iz te kompanije je izašla video simulacija vojnog programa za prevenciju samoubistava, koje Federalnom istražnom birou služi za vežbe pregovaranja oko talaca, kao i za industriju zdravstva. Veršo kaže da raste potreba za ozbiljnim video igrama.

<!--IMAGE--

“To je sjajan medijum za akademike da počnu da shvataju moć igara. Trenutna ekonomska situacija nas je malo usporila, ali sada imamo posla više nego ikada”, priča Veršo.

Brajan Dojl dobro razume moć igara. Pošto je diplomirao na odseku za kompjuterske video igre, osnovao je kompaniju pod nazivom “Let Me Think Games”, u prevodu "Čekaj da smislim igrice" koja je orijentisana na podučavanje mladih.

"Približiti se novim generacijama koje imaju drugačiji sistem učenja od prethodnih generacija. Moramo da se prilagodimo novim metodama obrazovanja. Video igrice su jedan od metoda koji se pokazao vrlo delotvorno”, smatra Dojl.

Sa porastom potražnje, u Vašingtonu i okolini otvoreno je oko 100 tehnoloških kompanija koje se bave video igrama. Džen Tonon bi trebalo da diplomira ove godine, a već je čeka posao u kompaniji za razvoj video igara.

“Za sada nema mnogo žena u ovoj industriji, ali sve nas je više”, kaže Tonon.

Stručnjaci kažu da kompanije koje se bave ozbiljnim igrama još uvek čine samo mali deo te industrije, ali su u isto vreme sigurni da će tržište da se proširi kada ciljna grupa kompanija postane mladja generacija koja je odrasla igrajući video igrice.

XS
SM
MD
LG