Linkovi

Video igrom protiv miraza


Video igrom protiv miraza

Jedna nova video igra koja kruži po društvenim mrežama skrenula je pažnju javnosti na dugogodišnji kontroverzni i nelegalni običaj u Indiji – miraz. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Nju Delhija, taj običaj se često zlouptrebljuje tako što mnoge porodice traže preskupe poklone za svog sina.

Video igra na Fejsbuku se zove “Angry Brides” (gnevne mlade) – što je igra reči na popularnu igru za mobilne telefone “Angry Birds” (gnevne ptice). Cilj igre je da hindu boginja što više puta pogodi potencijalne mladoženje predmetima koje baca sa svojih nekoliko ruku. Među predmetima za gađanje su cipele na štiklu, čizme i druga obuća, a svaki put kada igrač pogodi metu, suma koju muškarac traži za miraz se smanjuje.

Igru je osmilila i napravila kompanija, koja se bavi posredništvom u upoznavanju mladih parova, a kako ističu, ideja je da igra na zabavan način podstakne žene da ustanu protiv plaćanja miraza. Randžana Kumari iz Centra za istraživanje društva, provela je poslednjih 30 godina u borbi protiv mračnih radnji koje se kriju iza tog običaja. Ona radi sa žrtvama – poput ovih – koje su tražile da ostanu anonimne. Kumari objašnjava da miraz tradicionalno predstavlja blagoslov, ali da je danas često kletva.

“Na kraju miraz završi u rukama muževljeve pohlepne familije, koja želi novac i luksuzan život, a da ne moraju ništa da rade”.

“Kada sam se posle svadbe uselila u kuću svog supruga, često me je tukao jer je želeo još miraza. Imao je običaj da mi kaže da će me zadržati jedino ako donesem 50 hiljada rupija u kuću njegovih roditelja. Moji roditelji nemaju više novca”.

Miraz je zvanično zabranjen u Indiji već više od 50 godina, međutim i dalje je rasprostranjen vid razmene između porodica. Nekoliko hiljada žena godišnje bude ubijeno zbog razmirica oko miraza, a Kumari ističe da porast platežne moći u Indiji, celu stvar čini još komplikovanijom.

“Za siromašne važi nepisano pravilo da daju koliko mogu. Međutim, srednja klasa ima nezajažljivu želju za luksuznim životom”.

“Moji roditelji su dali zlatni prsten, zlatni lanac, frižider, televizor i krevet. Zatim odeću za celu porodicu i rođake. Dakle dali su skoro sve što se uobičajeno daje za miraz, ali oni su čak i onda hteli još”.

Kako navode stručnjaci, miraz je direktno povezan sa naglim padom broja ženskih beba u Indiji. Centar za globalno medicinsko istraživanje sa sedištem u Kanadi, navodi u prošlogodišnjem izveštaju da zbog selektivnog abortusa u poslednjih 30 godina u Indiji ima 12 miliona manje žena. Kumari kaže da porodice žele da izbegnu obaveze koje nameće miraz dodajući da neke klinike za abortus čak koriste taj argument za reklamiranje.

Mogli ste da vidite reklame po celom Delhiju, a i u manjim gradovima i selima – i jasno bi pisalo ‘potrošite 5 hiljada rupija danas, sačuvajte 500 hiljada rupija sutra’”.

“Menprit” kaže da je morala da se bori sa porodicom kako bi zadržala bebu.

“Kada su videli na ultrazvuku da je žensko, familija mog muža je rekla da im ne treba devojčica, a kada sam odbila da abortiram svi su me tukli”.

Borci za prava žena kažu da je Indiji neophodan hitan pravni mehanizam koji bi otkrivao slične slučajeve, kao i da žene moraju da skupe hrabrost da odbiju da daju miraz, pa makar to značilo da se nikada ne udaju.

XS
SM
MD
LG