Linkovi

Bugarska i Ukrajina pomažu CG u borbi protiv požara


Dim se diže iznad drveća koje je izgorelo u šumskom požaru na planini u blizini Podgorice (AP Photo/Risto Božović)
Dim se diže iznad drveća koje je izgorelo u šumskom požaru na planini u blizini Podgorice (AP Photo/Risto Božović)

Predsjednik Bugarske Rumen Radev obavijestio je svog crnogorskog kolegu Filipa Vujanovića da je njegova zemlja spremna, kao NATO saveznica i prijatelj, da odmah pošalje specijalizovani helikopter za borbu protiv požara, koji će već od sjutra moći intervenisati na najkritičnijim mjestima u Crnoj Gori, saopštio je Vujanovićev kabinet.

Radev je takođe rekao da je Bugarska spremna da pruži bilo kakvu drugu pomoć za borbu protiv požara u Crnoj Gori, što je njegov crnogorski kolega ocijenio "potvrdom bliskosti i prijateljstva između dviju zemalja".

Zamjenik portparola NATO-a Pjers Kazalet objavio je na zvaničnom tviter nalogu Alijanse da je Ukrajina spremna da pošalje jedan protivpožarni avion Kanader za pomoć crnogorskim vatrogascima, putem NATO-ovog Civilnog mehanizma za reagovanje u hitnim slučajevima, prenosi portal Vijesti.

Sinoć su crnogorski vatrogasci uspjeli odbraniti nekoliko ribarskih sela duž obale poluostrva Luštica, gdje je više od 3.000 mještana bilo prisiljeno braniti svoje domove, dok jak sjeverni vjetar sprečavao napore spasilaca.

Premijer Duško Marković izjavio je medijima kako nikada nije vidio takvu posvećenost kao u lokalnim vatrogasnim i ostalim službama spasavanja, te službama policije i vojske, ocjenjujući da “ne da se reagovalo efikasno, nego se reagovalo hrabro i patriotski”.

“Na ovakoj temperaturi, na ovako specifičnom prostoru koji je nepristupačan, ljudi su 24 sata bez prestanka bili na nogama, spašavali imovinu i objekte", kazao je Marković i zahvalio se svima koji su učestvovali u gašenju požara.

Premijer Marković je dodao da će svi resursi biti stavljeni u funkciju da se otkriju oni, koji namjerno izazivaju požare i nanose štetu državi, kao i da će prva tačka preksjutrašnje sjednice Vlade “biti posvećena trenutnoj situaciji sa požarima”.

"Vjerujemo da ima neodgovornih građana i namjernog izazivanja požara", kazao je Marković.

Zvaničnici primorske opštine Tivat ponovo su uputuli apel građanima i privrednim subjektima da se uključe u akciju gašenja požara, ističući da opštinske službe preduzimaju sve potrebne mjere kako bi situaciju, koja je prethodne tri noći bila dramatična, držali pod kontrolom.

Direktorat za vanredne situacije saopštio je da su požari aktivni u Tivtu, Herceg Novom, Podgorici, Danilovgradu, Cetinju, Ulcinju i Kotoru, od kojih je većina pod kontrolom.

XS
SM
MD
LG