Linkovi

Požari na rubovima Podgorice, vatrogasci spasavaju kuće


Požar u blizini Podgorice
Požar u blizini Podgorice

Crnogorski vatrogasci, uz pomoć vojske, danima pokušavaju da se izbore sa desetinama požara u Podgorici i njenim prigradskim naseljima, a vatrena stihija potpomognuta jakim sjevernim vjetrom svakodnevno ugrožava kuće i objekte na periferiji grada, saopštili su zvaničnici.

Tokom prošle noći u Podgorici je zabilježeno 34 požara, čije su širenje prema kućama uz velike napore vatrogasne ekipe uspjele da zaustave, a borba sa vatrom trajala je do ranih jutarnjih sati, prenosi RTCG.

"Prema našim statistikama, ovo je rekordan broj za noćna dežurstva», rekao je državnoj televiziji dežurni komandir podgoričkih vatrogasaca, Zdravko Blečić «Požari su bili u gradskom jezgru, na području Tološa, Zabjela, Zlatice, Zagoriča i Gornje Gorice".

Vatrogasci su saopštili da su najkritičnija mjesta bila u Rogamima i na Komanskom mostu, na periferiji Podgorice - gdje je bilo angažovano 45 vatrogasaca i vojnika, dok su iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) rekli da je u Piperima izgorjelo šest dalekovoda, usljed čega je dio stanovništva ostao bez struje.

Pored vatrogasaca i vojske, u gašenju vatre učestvuju i avioni, a zvaničnici su saopštili da je situacija u pojedinim trenucima tokom prethodne noći bila kritična.

"Ovo je naša stvarnost u ljetnjim mjesecima, sjeverni vjetar otežava situaciju", rekao je novinarima gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović, koji je bio na terenu do kasno u noć.

On je pozvao građane da očiste svoja imanja i uklone sve ono što može biti potencijalni uzrok požara, i apelovao na njih da pomognu vatrogascima u gašenju požara.

Prethodnih dana Crnu Goru i region pogodio je talas tropskih vrućina sa temperaturama i do 40 stepeni, a i pored današnjeg pada temperature, meteorolozi ne najavljuju slabljenje sjevernog vjetra ili kišu.

XS
SM
MD
LG