Linkovi

CG: Na Luštici dramatično, evakuisano više od 100 ljudi


Dim se diže iznad glavnog grada Crne Gore (AP Photo/Risto Bozovic)

Požari bijesne na jugu Crne Gore, a više od 100 ljudi je prošle noći evakuisano sa crnogorskog poluostrva Luštica, gdje je vatrena stihija pomognuta jakim sjevernim vjetrom juče popodne i tokom noći zahvatila veliki dio priobalnog pojasa ugrožavajući naseljena mjesta i turističke kampove.

Vatrogasci su, uz velike napore i pomoć mještana, sinoć uspjeli da odbrane kuće u naseljima Begovići i Ponta Veslo, a vatra se opasno približila mjestu Bigovo, gdje vjetar orkanske jačine gašenje čini gotovo nemogućim, javili su lokalni mediji.

Načelnik službe zaštite Kotor Maksim Mandić situaciju je opisao dramatičnom i pozvao u pomoć ostale policijske jedinice iz Crne Gore kako bi odbranili kuće u Bigovu.

"Duva sjeverni vjetar orkanske jačine, požar se razbuktao, trenutno branimo kuće, požar je prešao preko magistrale, gori cijelo brdo", rekao je Mandić TVCG i dodao da su svi mještani i privrednici uključeni u gašenje:

"Vjerujte, po ovakvom vjetru je potpuno nemoguće gasiti bilo što, što ćemo dalje činjeti ne znam i potpuno je nezahvalna bilo kakva procjena, požar se širi ogromnom brzinom".

Vatra u Bigovićima i Ponti Veslo buknula je u tri sata poslije ponoći, a spasilačke službe i mještani su u zoru uspjeli gliserima da izvuku na desetine mještana i turista sa obale, dok brda oko tih mjesta gore i danas.

"Došli smo u 5.25 na lice mjesta, gdje smo počeli sa obale da kupimo sve redom. U prvoj turi sam prebacio 35 ljudi, a u drugoj 22", rekao je za TVCG Nedjeljko Banićević koji je sa svojim plovilom učestvovao u evakuaciji.

"Panika nenormalna, svi hoće unutra, a ne mogu svi da stanu", dodao je on.

Opština Herceg Novi apelovala je na stanovništvo Herceg Novog da obezbijedi privremeni smještaj za evakuisane stanovnike mjesta zahvaćenih požarom na Luštici.

Nekoliko kuća i objekata izgorjelo je do sada u požarima na primorju, Cetinju i okolini Podgorice, a sinoć su gorjela i brda oko Sutomora, gdje se požar približio naseljenim djelovima ovog turističkog naselja, ali je tokom noći stavljen pod kontrolu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG