Linkovi

Brzi test za utvrđivanje dijabetesa


Lekar proverava puls pacijentu koji boluje od dijabetesa
Lekar proverava puls pacijentu koji boluje od dijabetesa

Naučnici u Velikoj Britaniji razvili jednostavan, neinvazivni početni metod za utvrđivanje bolesti, koji zahteva samo jedan dah pacijenta...

Osobe sa dijabetesom tipa 1, koji se obično otkriva kod dece i tinejdžera, moraju da uzimaju injekcije insulina i prate svoju ishranu kako bi održavali uravnoteženi nivo šećera u krvi. Da bi se ustanovila bolest neophodno je uzimanje uzoraka krvi, zastrašujuće iskustvo za mnoge mlade. Istraživači u Velikoj Britaniji sada su razvili jednostavan, neinvazivni početni test za koji je potreban samo jedan dah pacijenta.

Procenjuje se da se svake godine, kod oko 80 hiljada dece razvije dijabetes tipa 1. Autoimuna bolest može da bude smrtonosna ako se ne leči i zato je rano otkrivanje veoma važno. Jedan od sporednih efekata dijabetesa je neprijatan slatkasti zadah. Profesor hemije na univerzitetu Oksford Gas Henkok kaže da je to zbog nagomilavanja hemijskih materija pod nazivom ketoni u krvi pacijenta.

“Slatkasti zadah je izazvan posebno vrstom ketona koji se nagomilava u telu a naziva se aceton. Lekari redovno mogu da osete miris acetona u dahu pacijenata koji su u fazi dijabetičke ketoacidoze i koriste ga kao dijagnostičko sredstvo”.

Britanski istraživači kažu da su razvili portabl aparat za analizu daha koji može da otkrije čak i malu količinu acetona u dahu pacijenta. Direktor medicinske dijagnostike na univerzitetu Oksford Ian Kempbel kaže da to nije jednostavan zadatak, jer dah sadrži molekule miliona sastojaka, dok ovaj test zahteva prepoznavanje samo jednog od njih.

“Ono što radimo je da damo pacijentu da dune u aparat, zatim izdvojimo isparljiva organska jedinjenja koje želimo da izmerimo, u ovom slučaju aceton. Ostatak daha prolazi kroz uređaj. Zatim, oslobodimo molekule koji nas interesuju kako bi mogli da izmerimo”.Profesor Henkok, koji je sarađivao u razvoju aparata, kaže da slični analizator, ali da su u pitanju glomazne I teške kutije.

“Naša namera je da proizvedemo mobilni, ručni aparat koji svako može da uzme i koristi tako što će jednostavno dunuti kroz deo za usta.”

Istraživači kažu da bi novi aparat trebalo da bude spreman za lekarske ordinacije u roku od godinu dana, a da bi još manja verzija za ličnu upotrebu mogla da bude dostupna kasnije. Oni međutim naglašavaju da bi analizator daha trebalo da se koristi samo kao početni test, a da dijagnoza mora da bude potvrđena odgovarajućim testom krvi.

XS
SM
MD
LG