Linkovi

Veza izmedju siromaštva i dečje gojaznosti


Stručnjak za fitnes dece, Portorikanac Hoze Ortiz trenira gojazne dečake na biciklima u teretani u Guajnabou. Statistike pokazuju da se nova generacija dece u Portoriku sve više bori sa gojaznošću.

Dečja gojaznost postoji svuda, čak i u zemljama u razvoju. Ona pogađa sve nivoe prihoda u razvijenim zemljama ali studije pokazuju da je više prisutna u siromašnim, urbanim četvrtima.

Dečja gojaznost postoji svuda, čak i u zemljama u razvoju. Ona pogađa sve nivoe prihoda u razvijenim zemljama ali studije pokazuju da je više prisutna u siromašnim, urbanim susedstvima.

Broj slučajeva gojaznosti među decom se više nego udvostručio tokom poslednjih trideset godina u Sjedinjenim Državama, sudeći prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Istraživači navode da takva situacija posebno zabrinjava u siromašnim susedstvima. Studija univerziteta Rajs pronašla je vezu između siromaštva i gojaznosti. Rejčel Tolbert Kimbo predvodila je istraživanje.

Ustanovili smo da deca u siromašnim četvrtima imaju veće šanse da budu gojazna, u poređenju sa decom koja žive u imućnijim susedstvima.”

Drugi istraživači povezali su dečju neuhranjenost sa gojaznošću. Sa nekvalitetnom ishranom, deca mogu da pate od usporenog rasta, drugih razvojnih problema čak i niže inteligencije. Ako dete ima prekomernu težinu ono takođe može da bude neuhranjeno i da pati od dvostrukog opterećenja bolesti i zaostalosti u razvoju. Doktor Robert Blek sa univerziteta Džons Hopkins razgovarao je sa nama putem Skajpa.

“Dvostruko opterećenje znači da zemlje, odnosno porodice mogu da imaju neuhranjenost, pa tako i pothranjenu decu, ali takođe ona mogu da dobiju prekomernu težinu ili gojaznost, što onda ima loše posledice kao što su dijabetes, srčana i druga hronična oboljenja.”

Čak i deca koja imaju dovoljno hrane mogu da pate od neuhranjenosti i zastoja u razvoju ako ne dobijaju kvalitetne hranjive sastojke. Dečji fond Ujedinjenih Nacija i druge organizacije trude se da prikupe novac radi pružanja kvalitetne hrane za 165 miliona dece koja su u zastoju zbog loše ishrane. Drugi programi žele da utiču na sprečavanje gojaznosti tamo gde je hrana obilna i bogata sastojcima.

U Sjedinjenim Državama, Fondacija za zdravu omladinu u Virdžiniji usmerena je na sprečavanje dečje gojaznosti u urbanim susedstvima u Virdžiniji tako što omogućava jedan sat vežbanja posle škole u bezbednom okruženju. Ričard Foster, iz te fondacije, kaže da je program napravljen tako da omogućava deci da steknu doživotne navike.

“Cilj nam je da navedemo decu da se kreću, da budu aktivnija i da ih naučimo kako da se kvalitetno hrane, kao i kako da na najbolji način brinu o sopstvenom zdravlju da bi živeli duže i zdravije.”

Vežbanje takođe pomaže deci da budu bolja u školi. Nedavni izveštaj Nacionalnog instituta za medicinu pokazao je da povećanje fizičke aktivnosti u školama, ne samo što smanjuje gojaznost, već može da poboljša akademske rezultate u matematici i čitanju.
XS
SM
MD
LG