Linkovi

Rusija čeka respiratore iz SAD, zaraženo gotovo 300 hiljada ljudi


Dezinfekcija železničke stanice u Moskvi, 18. maj 2020.( Foto: Sofya Sandurskaya/Moscow News Agency/Handout via REUTERS)
Dezinfekcija železničke stanice u Moskvi, 18. maj 2020.( Foto: Sofya Sandurskaya/Moscow News Agency/Handout via REUTERS)

Sjedinjene Države saopštile su u utorak da će ove nedelje početi isporuku 200 medicinskih respiratora Rusiji, koja je druga u svetu po broju zaraženih koronavirusom.

Rusija je u utorak prijavila 9.263 novih slučajeva Kovida 19, čime je broj obolelih porastao na gotovo 300 hiljada. Preminulo je još 115 osoba, pa je ukupan broj žrtava 2.837. Samo Sjedinjene Države imaju veći broj slučajeva koronavirusa.

Broj novih slučajeva je četvrti dan za redom bio ispod 10 hiljada. Premijer Mihail Mišustin rekao je u ponedeljak da je Rusija usporila tempo rasta novozaraženih i da ima i drugih pozitivnih znakova.

Mišustin, jedan od četvoro vladinih zvaničnika koji su se zarazili koronavirusom, otpušten je iz klinike i radi normalno, saopštio je u utorak njegov portparol, a prenela novinska agencija Interfaks.

Međutim, gradonačelnik Moskve, koja je najteže pogođena virusom i u osmoj nedelji je karantina, rekao je da je još rano dozvoliti ljudima da izlaze u šetnju ili da vežbaju, i da bi broj novozaraženih trebalo da naglo padne pre nego što se to dogodi.

Sergej Sobjanin je rekao da je 18 hiljada pacijenata i dalje u lošem stanju u bolnicama, a da se dnevno registruju hiljade novih slučajeva.

Američka ambasada u Moskvi saopštila je da je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pomoć Sjedinjenih Država i da je predsednik Donald Tramp ponudio da pošalje 200 respiratora američke proizvodnje. Tramp i Putin su telefonom razgovarali 7. maja.

U saopštenju američke ambasade navodi se da bi 50 respiratora trebalo da bude spremno za isporuku u sredu, a preostalih 150 ubrzo nakon toga.

Šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da SAD planiraju da dostave respiratore u dva aviona i da će Vašington pokriti sve troškove.

"Nadam se da će nam respiratori pomoći da prevaziđemo trenutnu situaciju ", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, putem video linka.

Rusija je početkom aprila poslala Americi respiratore ruske proizvodnje, ali su američki zvaničnici saopštili da im na kraju nisu bili potrebni.

Respiratori, Aventa - M, bili su u centru pažnje javnosti prošle nedelje nakon što je saopšteno da su izazvali požare u dve bolnice. Rusija je na kraju suspendovala upotrebu tih respiratora, ali samo onih proizvedenih od 1. aprila.

XS
SM
MD
LG